Duchovní věci vyžadují čas. Advent nám to má připomenout, říká otec Hyacint

3. prosinec 2023

Do podcastu Pochlap se po dvou a půl letech znovu dorazil čtyřiatřicetiletý kněz dominikánského řádu otec Hyacint. Moderátor Václav Rouček se s ním tentokrát bavil o tom, jak prožívá období adventu, co ho momentálně naplňuje, ale také o tom, co ho trápí.

„Advent je okamžikem pokání, omezení se v něčem, čeho je příliš. Je dobré ho strávit tento čas chůzí, modlitbou nebo třeba jen někomu zavolat. Takže udělat něco pro svoje zdraví a zároveň i něco pro druhý lidi. To je věc, kterou si chci vzít do adventu,“ říká otec Hyacint, který už několik let tráví Vánoce u dominikánů.

Otec Hyacint a Václav Rouček

„Teďka momentálně sháníme adventní věnce, Vánoce u nás probíhají prakticky. Duchovně budeme víc spolu, měla by to být příležitost se zklidnit a usadit. V liturgii budou jiný zpěvy, jiné naladění, budem se víc zaměřovat na vnitřní ztišení. Duchovní věci vyžadují čas a advent nám to má připomenout,“ pokračuje v rozhovoru.

Řeč se ale netočila jen ohledně Vánoc. Otec Hyacint se svěřil, že ho v posledních měsících trápilo i téma zneužívání v církvi. „Je důležitý, abychom se o to zajímali s porozuměním k přeživším a obětem, abychom to nebagatelizovali. Naposledy jsem v životě brečel, když jsem se o tom zneužívání dozvěděl, to bez slz nejde. Jsem rád, že se u nás nakonec vyřešilo, ale lituju, že jsem to víc neviděl, že jsem to víc neřešil.“

Komu se svěřuje? Co ho dojímá? Z čeho má strach? A čeho nejvíc lituje? Poslechněte si nový díl Pochlap se s otcem Hyacintem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.