Duel Diagnózy F: Homo psychoticus

25. listopad 2016

Homo psychoticus je název knihy, kterou napsala Michaela Malá. Volně by se dal přeložit jako „člověk psychotický“. A právě o něm, respektive o sobě, psala Michaela svou knihu. Doslov k ní přidala profesorka Lucie Bankovská Motlová, která téma schizofrenie uvedla i v aktuálním duelu Diagnózy F.

„Nemocní nejsou schizofreniky ani psychotiky, ale lidmi, kteří trpí, touží, radují se, studují, pracují, mají plány do budoucna,“ říká Lucie Bankovská Motlová. Zároveň jsou to lidé, kteří tráví mnoho času v psychiatrických nemocnicích, průměrná délka hospitalizace přesahuje tři měsíce a hospitalizací je stále velmi mnoho. Jednou z možností, jak těmto lidem pomoci, je psychoterapie. Na tu však řada z pacientů nedosáhne, nedostanou se k ní či je v místě jejich bydliště nedostupná. Michaela Malá však to štěstí měla. A v průběhu psychoterapie vznikla i myšlenka napsat knihu o svém životě. „Na příběhu Michaely je možné prakticky vidět, jak žije, s čím se potýká, a také, jak třeba s postupujícím věkem dochází k ubývání příznaků a stabilizaci,“ říká Lucie Bankovská Motlová.

O lidech s duševním onemocněním, jejich životě, možnostech, které mají, aby jim bylo lépe, o medikaci a jejím případném vysazování, ale i o přípravě budoucích lékařů nejen na vlastní lékařskou práci, ale také na lidská setkávání s nemocnými, jsem si povídala s profesorkou Lucií Bankovskou Motlovou.

Příští týden budeme v Duelu Diagnózy F pokračovat – hostem bude autorka zmiňované knihy, Michaela Malá, které před pár dny vyšlo druhé pokračování autobiografie s názvem Homo psychoticus II.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.