Dům voskových figurín ft. princezna Diana. Drama Spencer je strnulý rodinný horor

28. leden 2022

„Odpočívej v pokoji, sekaná!“ dusí se Aleš smíchy u rozloučení Richarda Müllera s nedávno zesnulým hudebníkem Meat Loafem. „On si teda hodně vymejšlel v rozhovorech, ale tvrdil, že když byl dítě, vlastní otec ho skoro zabil řeznickým nožem. Taky vypad ze třetího patra, přežil osm autonehod, a když ho na vysoké škole střelili do hlavy, jen mu to lehce promáčklo lebku,“ vyjmenovává se zaujetím Vítek, co všechno údajně autor baladických oplodňováků přežil.

Svoje si během životní pouti užila i další nebožka, princezna Diana. Ta sice kypří hlínu už o pár desítek let déle, ale to je zároveň jeden z důvodů, proč si podle Šárky Gmiterkové všichni zasloužíme celovečerní životopisný snímek se vším všudy. „Je to výsledek dlouhodobý obsese a fascinace touhle figurou i neustálý recyklace všech natolik známejch a vytěženejch motivů, ke kterejm je potřeba stále hledat novej klíč. V tomhle případě jde o rodinnej horor nebo strategickej válečnej film,“ popisuje s lehkou nadsázkou novinku Pabla Larraína Spencer.

Z filmu Spencer

Zatímco Aleš na současné tvůrčí konto chilského režiséra prská jedovaté sliny, Šárka je v souvislosti s Dianiným příběhem o poznání klidnější. „U mě došlo ke smíření s tím snímkem ve chvíli, kdy jsem si uvědomila, že to vypadá jako Vánoce u tchýně,“ říká a vyzdvihuje hlavně promyšlené, citlivě zpracované kostýmy. Jedním dechem taky očišťuje Larraínovu Jackie, kde cení první naturalistické vyobrazení atentátu na Kennedyho, jehož rozšmelcované hlavě se do té doby filmaři pietně vyhýbali. Zbytek studia se ale obměkčit stejně nenechá.

„Nucení Diany, která je známá pro svoji bezprostřednost, do manýristických gest je pro mě nesnesitelný,“ syčí Aleš a Vítek se řečnicky táže, jestli si to princezna vůbec zaslouží. „Jako bychom se mentálně vraceli zpět k obrazu královský rodiny coby hororovejch odemocionalizovanejch voskovejch figurín. Myslel jsem, že už jsme za touhle fází,“ stěžuje si na strnulost a těžkopádnost celého snímku. A pokud chcete poznat ještě vyšší dimenzi spencerovského filmového utrpení, Čelisti za trest doporučují Dianu z roku 2013 v podání Naomi Watts.

Pomohlo by princezně, kdyby se pořádně navečeřela? Trpěla by víc, kdyby místo ke královské rodině bývala nastoupila k roztleskávačkám? Vnímají aktéři útoku na Kapitol celou akci spíš jako výlet na Konopiště? Prospělo Joelu Coenovi, že se při natáčení Macbetha zbavil bráchy? Půjde Tomáš Stejskal do barelu na Orlík za to, že zapomněl zmínit výskyt Kuny v seriálu Devadesátky? Umí Šárka zaškrtit pahýl? Miluje Vítek kapelu Šlapeto? A udělal by si Aleš konečně řidičák, kdyby měl motorku poháněnou kondomem? Poslechněte si pořádně prokypřené Čelisti!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Šárka Gmiterková , Tereza Kunderová
Spustit audio