Epické pohádkové vyprávění. Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba je s námi už 25 let

20. květen 2024

Skrytá hrozba. 19. května 1999 měla premiéru první epizoda Star Wars, začátek druhé trilogie Hvězdných válek s navazujícími díly Klony útočí a Pomsta Sithů. Jakou pozici měla Skrytá hrozba ve Star Wars univerzu před 25 lety a jakou má dnes? „I přes skvělé scény je to nevyrovnaný film zatěžkaný snahou o monumentální epos, který nešťastně naturalizuje mystiku vesmírné síly,“ shodují se filmoví kritici Antonín Tesař a Martin Pleštil.

„Nápad udělat z hlavního hrdiny dítě, je skvělý. Sledujeme Anakina, jak postupně roste a s ním se vyvíjí i celá trilogie,“ vyzdvihuje klady filmu Martin Pleštil. Podle něj je Skrytá hrozba v dobrém smysluinfantilní. Velké rozdíly v jejím vnímání jsou dané tím, v jakém věku ji kdo viděl poprvé.

„První epizodu obecně líp přijal ten, kdo neměl žádná očekávání. Fanoušci odkojení první trilogií si ze Star Wars vytvořili modlu, přestože je to, jakkoliv epické, pořád hlavně pohádkové vyprávění. A po těch šestnácti letech nedostali to, po čem toužili: vyspělou Star Wars zábavu,” říká Pleštil.

Když v roce 2012 George Lucas prodal Star Wars studiu Disney, vznikla následně třetí trilogie, která je podle Antonína Tesaře pokusem zapomenout, že epizody 1 až 3 existovaly, a vrátit se k původním Hvězdným válkám z přelomu 70. a 80. let. „Disney dodnes Star Wars univerzum staví na epizodách 4 až 6 a 7 až 9 a zároveň hledá cestu ze slepé uličky, protože lidé začínají být Hvězdných válek přejedení a bez Skywalkera je to těžké.”

Který film měl vysokou návštěvnost díky tomu, že před ním běžel trailer na Skrytou hrozbu? Kolikátá epizoda Star Wars boří všechna očekávání? Jakou sérii z univerza Hvězdných válek posledních let vyzdvihuje Antonín Tesař? A čím vším se George Lucas inspiroval při tvorbě na Star Wars? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Související