Změníš svět k lepšímu, že ano? Mem z Hvězdných válek zobrazuje plané naděje a zklamání

21. červen 2021
Fenomem

Zklamal někdo vaše očekávání a pohřbil všechny naděje? Prohlédli jste jeho nebo její skutečné úmysly a zmohli se maximálně na nucený úsměv špatně skrývající rozčarování? Čtyřpanelový komiks vypůjčený z druhé epizody bijáku Hvězdné války s názvem Klony útočí zachycuje právě takové rozhořčení. Mem s Padmé a Anakinem obletěl během posledních týdnů celý internet. Ukazuje, jak snadné je přejít z velkého nadšení k drsnému zklamání.

Příběh Padmé Amidaly a Anakina Skywalkera z Hvězdných válek zná snad každé malé dítě. Královna a rytíř Jedi se vzali tajně, zplodili Luka a Leiu, ale Anakin se pak přidal na stranu zla, způsobil smrt své ženy a stal se z něho Darth Vader.

Padmé a Anakin meme

V novém obrázkovém memu, který masivně trendoval v první polovině letošního června, jsou ale Padmé v podání Natalie Portman s Haydenem Christensenem coby Anakinem ještě mladí a zamilovaní a na romantickém pikniku si povídají o budoucnosti. „Chci změnit svět,“ říká Anakin odhodlaně. „K lepšímu, že ano?“ odpovídá s úsměvem Padmé. V dalším políčku Anakin tajuplně mlčí, ale Padmé už úsměv zamrzl. „K lepšímu, že ano?“ zmůže se maximálně na to zopakovat svoji otázku, byť už je jí odpověď jasná.

Být zklamaný z druhého člověka, prohlédnout jeho masku, je velmi lidský zážitek, který určitě potkal v životě každého. Proto je aktuální mem s Padmé a Anakinem tak populární a nové variace se rodí doslova samy. Na závěr tedy nezbývá než popřát, aby vás takových zážitků potkávalo co nejméně.

Poslechněte si nejnovější vydání rubriky Fenomem a dozvíte se, proč internet probudil k životu scénku z dvanáct let staré druhé epizody Hvězdných válek. O čem se Padmé a Anakin bavili na pikniku a co si z toho vzala memová komunita? Proč tak táhne mem o zklamání a kdo všechno si myslí, že systém nefunguje?

Padmé a Anakin meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio