Eurovize 2023: Zkombinovat vkusně všechny soudobé trendy je náročné. Loreen to zvládla

15. květen 2023

Od úterý až do soboty se konal v britském Liverpoolu 67. ročník soutěže Eurovision Song Contest. Na tuto soutěž si musel posvítit i popkulturní podcast Kompot, který se tentokrát rozhodl zkusit neobvyklý experiment. Na rozdíl od předešlých let si o finalistech nezjistil nic a nechal se překvapit poslechem přímo během vysílání. Desítku favoritů podle bookmakerů zanalyzovali s předstihem Šimon Holý a Eliška Soukupová.

Do desítky vybraných songů se těsně nedostala česká zástupkyně Vesna, které bookmakeři těsně před finále přisoudili jedenácté místo. Do desítky nejvíce úspěšných se tak podle sázkových kanceláří dostalo například Rakousko, Francie, Finsko, Ukrajina nebo Švédsko.

Už po prvním poslechu je zjevné, že i letos se jedná o eklektický mix popových vypalovaček, ironických vícežánrových kombinací nebo snahu modernizovat tradiční folkovou hudbu. Poslední zmíněný případ pochází ze Španělska – zpěvačka Blanca Paloma na skladbě Eaea míchá nepodbízivě elektroniku s flamencem a dojejmným způsobem zpracovává loučení se zesnulou babičkou.

Podpořte Kompot v anketě Podcast roku! Hlasujte pro něj do 5. června na webu podcastroku.cz.

Jedná se ale o výjimku, protože i letos většina zemí nominovala především trendy fúze popu a EDM s občasným přídavkem funku, který podobně v rádiích nabídla před dvěma lety Dua Lipa s deskou Future Nostalgia. O to se na Eurovizi snaží například La Zarra z Francie, jejíž mix však ani Šimona, ani Elišku příliš nenadchnul. „Snaží se to chytit příliš mnoho zajíců najednou. Chvíli to je Zaz, chvíli Edith Piaf a pak Dua Lipa, ale pořádně to není ani jedno,“ shrnuje Eliška.

Kdo naopak umí trendy kombinovat stejně tak dobře jako uhranout publikum, i když jen leží, je švédská hudebnice Loreen. Ta už Eurovizi navíc jednou vyhrála – tehdy s netradiční EDM baladou Euphoria. Na novince Tattoo přitvrdila na baladičnosti, ale pro ni typická epika a určitý pocit předurčenosti a melancholie zůstává.

„Po poslechu téhle skladby se konečně zase těším na sobotní finále a určitě se na něj podívám,“ říká s úsměvem Eliška. Její vítězství bookmakeři odhadovali před finále s 49% šancí. Připomeneme, že loňským vítězům z Ukrajiny Kalush Orchestra dávali tehdy sázkové kanceláře šanci ještě o 13 % vyšší.

Proč Elišku loni traumatizovalo vystoupení norského zástupce? A je to letos s Norskem lepší? Co se děje v duších skandinávských hudebníků? A proč se Finsko letos postaralo o největší bizár? Poslechněte si první dojmy z top desítky eurovizních vystoupení už teď a sledujte Kompot i na Instagramu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.