Everest? Je to jako kdybys vystoupil ze svého těla, říká ultramaratonkyně Lenka Poláčková

1. srpen 2024

Lenka Poláčková byla dříve hlavně herečka a moderátorka. Lidé ji znali například z Ordinace v růžové zahradě. Pak objevila kouzlo ultramaratonů a stovek a tisíců kilometrů především v horách. Přeběhla například slovenskou Cestu SNP, severský trail Kungsleden nebo Via Alpinu. V jejich průběhu vybrala dohromady ohromujících 12,5 milionů korun na charitativní účely.

Everest? Je to jako kdybys vystoupil ze svého těla

Lenka Poláčková

Letos v květnu Lenka Poláčková vystoupila jako první Slovenka na Everest bez použití kyslíku. Navíc ve dvojici se svým manželem Janem Poláčkem. „Nahoře jsem pak cítila hlavně nedostatek kyslíku,“ směje se během výšlapu v Javornících. „Emoce tam nepotřebuješ, ty jsou energeticky náročné. Necítíš toho moc. Je to jako kdybys vystoupil ze svého těla. Všechno to vlastně ještě zpracovávám,“ rekapituluje.

Projdeš krizí a zjistíš, že pořád ještě můžeš pokračovat. Nádhera!

Lenka pro podcast Expedice zvolila výstup na Stratenec a Velký Javorník, tedy tisícovky na slovensko-české hranici. Po cestě vzhůru se vůbec nezadýchávala, když bilancovala i lásku k dlouhým běhům v těžkém horském terénu. „To je tak krásný pocit, projít si všemi těmi krizemi a zjistit, že máš pořád sílu pokračovat. To je jednoduše čistá láska. Jsem stále citlivý člověk, ale na dlouhých trasách jsem tvrďák.“

O Everestu, ale i Rocky Mountains, slovenských horách, strachu v přírodě vypráví Lenka Poláčková poutavě v podcastu Expedice, natočeném kompletně během výstupu na vrcholy Javorníků. Poslechněte si ho!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.