Facebook byl se svým osekaným internetem vypráskán z Indie

16. květen 2016

Internet.org a pod něj spadající aplikace Free Basic je projekt Facebooku, který si klade za cíl připojit co nejvíc lidí z celého světa k internetu. Princip je jednoduchý. Facebook ve spolupráci s telefonními providery poskytuje svým uživatelům zcela zdarma a bez datových limitů přístup na internet. Má to ale háček, tato výtečná nabídka platí jen pro Facebookem předem vybraný obsah, čímž podle kritiků projekt ohrožuje princip netové neutrality.

Není divu, že jednou z klíčových zemí, kde chtěl Facebook službu spustit, je Indie. Z masy jedné a čtvrt miliardy jejích obyvatel totiž má přístup k internetu jen asi čtvrtina. Facebook tak má v zemi celou miliardu potenciálních nových uživatelů. Za altruistickou rétorikou firmy je pochopitelně schovaná právě možnost zobrazování placené reklamy na Facebooku další miliardě párů očí.

Internet.org se v Indii setkal s kritikou hned loni po oznámení plánu službu spustit. Konflikt se vyhrotil v prosinci, kdy indický Telekomunikační regulační úřad požádal providera Reliance Communications, aby službu pozastavil do té doby, než úřad definitivně rozhodne, zda ji povolí. Reliance službu nestáhli a Facebook naopak spustil v Indii na podporu svého projektu masivní kampaň za pomoci všeho – od textových zpráv a notifikací až po reklamy v novinách a televizi.

Čtěte také

Minulý týden pak Telekomunikační regulační úřad projekt definitivně zatrhl. „Vzhledem k tomu, že většina obyvatel ještě nemá připojení k internetu, umožnit poskytovatelům definovat charakter jejich přístupu k síti by bylo jako nechat telekomunikační společnosti tvarovat uživatelskou zkušenost svých zákazníků,“ stojí v prohlášení úřadu, které se pevně staví za princip netové neutrality. Povolení Free Basic by prý mohlo být nebezpečným precedentem na cestě k dvoukolejnému internetu. Zjevně v souvislosti s rozhodnutím byla následně ze své funkce odvolána výkonná ředitelka indické pobočky Facebooku Kirthiga Reddy.

 

I want to respond to Marc Andreessen's comments about India yesterday. I found the comments deeply upsetting, and they...

Zveřejnil(a) Mark Zuckerberg dne 10. únor 2016

Klopýtnutí v Indii přichází i přesto, že se Facebook v posledních letech snažil sblížit s administrativou kontroverzního nacionalistického premiéra Modiho. A nejen Facebook, celé Silicon Valley se dvoří Modimu jakožto představiteli nejžhavější investiční příležitosti a lačně pokukuje po miliardě potenciálních nových uživatelů. Například pro zakladatele eBay Pierra Omidyara (mj. majitele mediální společnosti First Look Media, která má v současnosti jako jediná přístup k veškerým dokumentům ze Snowdenova leaku) byl Modi zdejším politickým oblíbencem už nějakou dobu.

Zákaz Free Basic je zatím jen malou roztržkou. Ovšem vzhledem k tomu, že paralelně s chvályhodným rozhodnutím ohledně netové neutrality Indie podle všeho směřuje k čím dál větší cenzuře ve virtuálním prostoru, by mohl být technologický svět postupně donucen sundat růžové brýle a ukončit nepravděpodobné líbánky s indickými nacionalisty.

Spustit audio