Fashion Weekend v Košicích a Fashion Talent Cards 2012: Monika Krobová, Tereza Ujevičová

19. leden 2013

Výběr kvalitních českých i slovenských návrhářů se představil na prvním ročníku Design and Fashion Weekendu v Košicích. O programu a ambicích této události jsme mluvili s Janou Bučkovou. Přinášíme také ohlédnutí za kolekcemi z přehlídek Fashion Talent Cards 12: rozhovor s Monikou Krobovou o kolekci The Rhythm a s Terezou Ujevičovou o kolekci Icelandic Window.

V Letenském zámečku jsem po vyhlášení finalistů Czech Grand Design (viz souhrn tady) ochutnávala jednohubky s Monikou Krobovou. Studentku Ateliéru designu oděvu a obuvi na VŠUP jsme vám představovali už před dvěma lety s kolekcí naddimenzovaných svetrů z tlustých, vlastnoručně upředených přízí. V Letenském zámečku jsme mluvily o kolekci The Rhythm. Řada inspirovaná hudbou minimalisty Steva Reicha se představila na Designbloku 2012 v rámci přehlídky Fashion Talent Cards (fota kolekce zde). Dozvíte se také o kolekci na ateliérové téma folkloru a lidové slovesnosti, na které Monika pracuje v zimním semestru 12/13.

V rámci Fashion Talent Cards se na Designbloku 12 představila vedle Moniky Krobové i Karolína Juříková (viz rozhovor tady) a Tereza Ujevičová. Fotografie z přehlídky si můžete prohlédnout zde. Tereza Ujevičová vstoupila do širšího povědomí svojí kolekcí Nezevšední v roce 2011. Nejspíš jste také zaznamenali její experimenty s digitálním tiskem a tvarem stékající a kapající barvy v projektu Modré z nebe. Nejnovější kolekce Icelandic Window je inspirovaná architekturou a podnebím Islandu, kde Tereza strávila semestrální stáž. Kolekce je zářivě barevná, pracuje s kombinací tuhých a vzdušných látek a více se o ní můžete dozvědět v rozhovoru.

Chatty, Zuzana Kubíčková, Ivana Kaňovská, Cutulum, Kristýna Nováková, vybraní studenti VŠVU a další. V Košicích se o víkendu 19. a 22. ledna představil výběr mladých českých a slovenských módních návrhářů. Více se o přehlídkách na Design and Fashion Weekendu Košice dozvíte od kurátorky eventu Jany Bučkové.

odkazy:
www.monikakrobova.com
www.facebook.com/DesignAndFashionWeekendKosice

Playlist:
Astronautica – Cruise (Alpha Pup)
The Horrors – Who Can Say, GIVENCHY F/W 2013 Men's Show mix (XL)
Innergaze – What's Your Body Doing Tonight (100% Silk)
Nite Jewel – Memory Man (Secretly Canadian)
Kim Deal – Walking With A Killer (uns.)
Samantha Glass – Movement 1 (Constellation)
The Ruby Suns – In Real Life (Memphis Industries)
Youth Lagoon – Dropla (Fat Possum)
Golden Donna – Machete Bathtub (All Hell)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.