Festival Nordfest: Na sever!

1. únor 2012

Od 2. do 12. února proběhne v pražském kině Evald přehlídka současných skandinávských filmů Nordfest, která navazuje na akci Týden severských filmů. Letošní, pátý ročník nabídne během jedenácti dnů dvacet tři snímků z Dánska, Norska, Švédska, Finska a Islandu.

Přehlídku zahájí ve čtvrtek 2. února slavnostní premiéra tragikomedie Hamlet podniká (1987) v režii finského klasika Akiho Kaurismäkiho. V této moderní adaptaci Shakespearovy hry nahlíží sebeironický romantik svět moci a politiky s typickou ironií a citem pro absurditu; černobílý snímek je navíc svou atmosférou a obrazovou koncepcí podřízen stylu filmu noir. Na Nordfestu se však objeví ještě dvě další Kaurismäkiho díla: Juha (1999), který je svéráznou poctou němému filmu a na Oscara nominovaný Muž bez minulosti (2002). Výběr z Kaurismäkiho bohaté tvorby pak uzavře jeho nejnovější titul – v Cannes oceněná tragikomedie Le Havre.

Diváci se mohou těšit i na miniprofil respektované dánské režisérky Susanne Bierové, z jejíž tvorby bude představena trojice dramat o mezilidských vztazích: Bratři (2004), Po svatbě (2006) a oscarovým vítězem Lepší svět (2010). Dánskou kinematografii ovšem budou zastupovat i slavní zakladatelé Manifestu Dogma – Lars von Trier a Thomas Vinterberg (Submarino) – filmaři, jejichž kariéry vykazují markantní odchylky. Z dílny rafinovaného dánského manipulátora Triera nabídne Nordfest dobové drama z Ameriky 30. let na téma otroctví Manderlay (2005), provokativní satiru Kdo je tady ředitel? (2006), vtipný dokument Pět překážek (2003) i dva jeho vrcholné snímky posledních let: kontroverzní horor Antikrist (2009) a znamenité apokalyptické melodrama Melancholia. Kolekci dánských filmů pak ještě doplní vítězný snímek 43. ročníku karlovarského festivalu – opus Henrika Rubena Genze Ukrutně šťastni (2008) využívající noirové a westernové prvky k vyprávění o vykloubených vztazích na dánském maloměstě.

02524380.jpeg

Švédsko bude vedle nekonvenčního emo-hororu Ať vejde ten pravý čím dál slavnějšího Tomase Alfredsona reprezentovat také jedna rozporuplná figura: Lukas Moodysson (Mamut, 2009), který se ve svém díle dlouhodobě zaměřuje na utopické rysy života na okraji, fascinaci popkulturou i kritiku konzumní společnosti. Ze země, kterou název festivalu asociuje nejpřímočařeji – tedy Norska – pak bude promítnuta tragikomedie Na sever (2009), adaptace populárního detektivního románu Lovci hlav (2011) či na loňském festivalu v Sundance oceněná komedie o partnerských vztazích Happy Happy (2010). Žánr tragikomedie je typický i pro oba zástupce kinematografie Islandu: nostalgický snímek Dagura Káriho Dobré srdce (2009) a autobiografický titul Mama Gógó (2010) kultovního islandského filmaře Fridrika Thóra Fridrikssona.

02445325.png

Pokud máte potřebu či chuť uniknout momentálním arktickým mrazům skrze útěk do kinosálu, vydejte se na letošní Nordfest – projekce filmů doplněné stylovou ochutnávkou oblíbeného nápoje seveřanů – cideru, na vás budou mít jistě vysoce blahodárný vliv.

Spustit audio