Filmař Jakub Jahn: My všichni jsme umělecká díla. Co se týká profese, žiju svůj sen

12. prosinec 2021

„To, co kážu, také sám dělám. Vděčnosti si pravidelně připomínám. Vždycky, když je mi ouvej nebo se dostávám do nějaké situace, ve které se necítím dobře, tak okamžitě jdu a začnu si vyjmenovávat všechno, co je v životě správně,“ říká 39letý filmař, dokumentarista a umělec Jakub Jahn. Jeho poslední počin New Normal je taneční film, který reaguje na současnou situaci, a také je autorem projektu Česká vděčnost, jímž chce Jakub přispět k aktivizaci pozitivního myšlení.

Za co jsou u nás lidé vděční? „Píší nám rodiče, kteří si sednou na večeři a píší dopisy společně. Ale máme tam dopisy třeba i od šestiletých dětí. A jedna vděčnost, která mi teď vyskočila na mysl, byla: ‚Jsem vděčný, že v Česku nejsou sopky.‘ Což mi přijde jako dobrý pohled na věc,“ směje se.

Jak se dostal ke svému současnému povolání? „Co se týká profese, žiju svůj sen. Jsem z malého města. Moji rodiče nic uměleckého nedělali, i když mě k umění vedli, a já jsem od mala cítil, že bych se umělcem rád stal. Vešel jsem do světa dospělých a začal jsem zoufale hledat, kde a jak se tím umělcem lidé stávají. A vždycky jsem na té cestě potkal správného člověka, který mě trošku někam navedl.“

A jak vnímá lidi kolem sebe? „My všichni jsme umělecká díla. Každý z nás je svébytný vesmír. A ty úplně univerzální návody na spoustu těch důležitých věcí neexistují. Každý z nás se musí pokoušet hledat a zkoušet a experimentovat sám se sebou a s tím, co mu dělá dobře a co mu nedělá dobře, až vytvoří ten manuál sám pro sebe.“

Proč je vlastní seberealizace jeho velké téma? Proč má rád negativní zpětnou vazbu? Co v něm zanechalo sportovní prostředí z dětství? Proč vyzkoušel takzvaný pobyt ve tmě? A jak vnímá manželství? Odpovědi uslyšíte v novém díle Pochlap se.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.