Final Fantasy XVI se nebojí být epické ani konsensuálně poplivat kořeny své série

7. červenec 2023

Může se zdát k nevíře, když se titul, který měl být v osmdesátých letech labutí písní studia Square, dočkává v těchto dnech již patnáctého číslovaného pokračování. Final Fantasy XVI nejednoho staromilce naštve, zároveň ale dokazuje, že má tenhle japonský opus i po 36 letech pořád co nabídnout.

Navzdory číslovce šestnáct v názvu navazuje nejnovější díl na své předchůdce pouze ideově. Fanoušci a fanynky se léta přou, co dělá Final Fantasy tím správným Final Fantasy, a mnohá stará pravidla u moderních iterací přestávají platit. Poprvé v historii číslovaných dílů opouští tahový systém i většinu RPG prvků a místo toho přichází s velmi akčními souboji, které spíš než taktické schopnosti prověřují hbité reflexy.

Ze hry Final Fantasy XVI

I Final Fantasy XVI ale nese jasné znaky své série - klade důraz na příběh, kde nechybí magické krystaly, majestátní ptáci zvaní chocobové ani postava Cida. Stejně tak se nestydí za svou opulentnost a zejména v soubojích s živelnými božskými bytostmi, Eikony, nechává vyniknout ohromující orchestrální soundtrack skladatele Masajošiho Sokena.

Zároveň čile vítá nové příchozí, kteří v dlouholeté pauze v sériích jako The Elder Scrolls, Dragon Age nebo Zaklínač vyhlížejí nějaké podobné vysokorozpočtové herní fantasy se základy v evropském středověku. Šestnáctka si poprvé v historii série vysloužila ratingové doporučení 18+ a brutalitou ani jinými dospělejšími tématy protentokrát nešetří, přitom si zvládá uchovat i něco ze své roztomilé, pohádkové naivity, kterou ale výjimečně neprokládá svéráznou japonskou ulítlostí plynoucí z kulturních rozdílů.

Zařadí se Final Fantasy XVI k nejoblíbenějším hrám série? A jak sympatický je jeho hlavní hrdina Clive Rosfield? Poslechněte si celý díl Questu o Final Fantasy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.