Folklore’s not dead! Českoamerická umělkyně Sonya Darrow tvoří krajky z odpadu

1. listopad 2021

Umělkyně a sociální vědkyně z Iowy Sonya Darrow je potomkem československých imigrantů do Nového světa. Dlouhodobě se věnuje hledání českých kořenů, přesahům mezi folklorem a environmentální šetrností a komunikaci mezi dvěma kulturně spřízněnými komunitami v Iowě a u nás.

Její poslední projekt ve spolupráci s Nadací Veronica a Zlatou Maděřičovou z Jihomoravské komunitní nadace se jmenuje Folklore’s not dead. Jde v něm o záchranu krojů a možnost jejich začlenění do současného oblékání.

Sonya Darrow

Darrow žije v Česku sedm let, z toho přes tři roky v Brně. Ve své minulé práci Stezky / Pathways pro Czech and Slovak National Museum and Library hledala průsečíky mezi zbytky lidové tradice a kulturního dědictví Čechů a Slováků v Iowě a žitou kulturní realitou v České republice. Zaznamenávala zvuky a sbírala střípky lidové kultury transformované dějinným procesem.

Folklore’s not dead přináší do tématu folkloru svěží vítr. „Na folkloru mě nezajímá etnografický popis, ale participativní oživení komunit skrze porozumění tradicím, které se v čase různě proměňují,“ říká umělkyně, která na Masarykově univerzitě v Brně pracuje na doktorátu v oboru kulturní sociologie.

Folklore’s not dead je hnutí, které si klade za cíl oživit zájem o tradiční lidový oděv a zároveň aktualizovat jeho využití, proto Sonya a lidé z Nadace Veronica propojují středoškolské studenty oboru Ekotextil design s nositelkami lidové tradice, jako je například malérečka z Podluží Marie Švirgová, a pořádají různé veřejné swapy krojů.

„Folklor vyrůstá ze svého bezprostředního okolí, vždycky šlo o přírodní materiály. Když se kolem sebe rozhlédneme dnes, tím přirozeným materiálem je odpad. Tak jsem začala vyrábět krajky z nalezených kovů, sbírám materiál ze země a replikuji s ním folklorní formy,“ popisuje neortodoxní přístup hnutí Folklore’s not dead Darrow.

Jak může přispět k našemu vnímání folkloru pohled Čechoameričanky? Jaký vztah mají k folkloru v současnosti mladí lidé? A dá se nosit kroj jako součást běžného současného outfitu? Poslechněte si celý rozhovor s umělkyní a sociální vědkyní Sonyou Darrow.

Workshop se studenty oboru Ekotextil design
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.