Future jiskří flámem a PC Music po česku. Jak se u nás daří hyperpopu?

22. červenec 2021

Po prázdninové pauze jsme opět na značkách – a na úvod zdaleka ne sami. Ve studiu jsme přivítali hned trojici hostů z nově vzniklé domácí hyperpopové crew Future Jiskří, jejichž první singl Jinak to nejde jsme onehdá ve Flámu premiérovali. A těch premiér bylo v tomto díle více.

Jako hyperpop začali hudební novináři a posléze fandové pár let zpátky označovat onu fluidní množinu akcelerovaného a lehce vykrouceného popu na pomezí hitparády a kakofonie, jehož počátky jsou spojovány s labelem PC Music a jeho mastermindem A. G. Cookem.

V současnosti tahle lehce vágní škatulka (znáte snad jinou než zavádějící?) zahrnuje celou řadu tvůrců napříč hudebním spektrem, od Kero Kero Bonito přes 100 gecs až po stovky dalších, převážně na SoundCloudu dlících tvůrců, které často spojuje pouze široce na odiv dávaná záliba v extrémní chytlavosti.

Jejich řady, zdá se, aktuálně rozšířila i vůbec první domácí crew, která se označení hyperpop nejen nebrání, ale naopak ho po svém oživuje v tuzemských konturách. Jejich první banger a remake normalizačního hitu Jinak to nejde od Hany Zagorové měla na svědomí trojice Toyota Vangelis, litterbin a Miss Petty. Dva prve zmínění se spolu s další členkou crew Future Jiskří Nevinností dostavili do Flámu představit své budoucí plány i chystané tracky. A je na co se těšit!

Probrali jsme jejich zvuková východiska shodně mířící do katalogu PC Music, od novější Hannah Diamond až po kultovní Easyfunovu klasiku Laplander. Dočkali jsme se několika rozhlasových premiér od litterbina a Miss Petty, Jirky Schelingera v nevinné selekci oblíbených normalizačních bangerů i pozvání na první společný event, kde vystoupí i Kewu.

A na závěr raveová raritka a perlička z hitparádového dna: remix Hložkovo-Kotvaldovského monstra Holky z naší školky v podání domácího devadesátkového projektu Spacegods, jehož členem byl litterbinův táta. Těžko si dokážeme představit lepší průpravu na budoucnost, která jiskří hyperpopem!

Proč má Kewu zažívací problémy? Jak zní pravoslavný hyperpop? A je Hannah Diamond palindrom? Poslechněte si Flám jiskřící budoucností!

autoři: Jan Bárta , Kewu
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.