Gastarbeiterem na Novém Zélandu aneb kiwi se samo neutrhne

11. srpen 2021

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, přivítaly pracovnici Státního ústavu pro kontrolu léčiv a vystudovanou antropoložku a genetičku Terezu, která jim popovídala o svém pobytu na zeleném Novém Zélandu.

Ivana se Zuzanou se na Zéland jako starší ženy už asi nevydají, proto si pobyt v exotické zemi nechaly vylíčit do detailů. Tereza tam odcestovala za brigádou hned po vysoké, protože se jí nechtělo hned zařadit mezi pracanty v ústavu, kde nyní mladá kudrnatá žena kontroluje léčiva.

Jela tedy s kamarádkou na Zéland, kde sice spaly několik měsíců namačkané na sebe v autě, ale i tak to prý bylo fajn. Když jim auto zasáhla plíseň, přestěhovaly se na zimní měsíce dokonce do hostelu a po měsících šetření si i zašly na steak, který je v tamních restauracích relativně levný.

Tereza také barvitě popisovala obtíže, které zažijete při trhání kiwi, a deformaci, kterou poté zažíváte v obchodě, kde pak pečlivě zkoumáte, jestli nemá kupované kiwi horší jakost. Tereza pak dala do placu k zamyšlení, jestli se nesmát a nebýt v klidu jako občané ze Zélandu a zda nezačít jíst stejně jako oni slanou kváskovou marmeládu. Zuzana se pak snažila zvukově napodobit tanec haka a pochlubila se tím, že excesivně nakupuje marmelády, a mohlo se jít domů.

Pusťte si do duše a uší Buchty a přijdete na to, že si možná stejně jako moderátorky pletete Nový Zéland a Havaj.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.