Generace na rozcestí: Bez práce a budoucnosti

17. červen 2012

Sehnat práci po absolvování vysokých škol není snadné. V dalším pokračování rubriky Generace na rozcestí se podíváme, jak je obtížné získat zaměstnání v Řecku a jaké šance mají absolventi v České republice.

Pavel Polák: Absolventi bez budoucnosti
Mladým Řekům chybí budoucnost a perspektiva. Každý druhý je nezaměstnaný. Práce se hledá v zadluženém Řecku těžko. Jeho hospodářství skomírá už několik let a nic nenasvědčuje tomu, že by se to v dohledné době změnilo. Generace mladých Řeků tak vyrůstá ve frustraci, že svá nejlepší léta nenávratně ztrácejí.

Jedna z rušných athénských ulic, plná obchodů, ve kterých ale málokdo nakupuje. V obchodu s pánskou módou sedí Elena. „Vystudovala jsem chemii, magisterský titul i doktorát jsem udělala tady v Řecku. Po studiích jsem nenašla žádnou práci. Takže teď pracuju jako prodavačka.“ Třicetiletá Elena, která mimo jiné také mluví čtyřmi světovými jazyky, je pochopitelně nespokojená.

Smaragdi je 28 let, na Krétě vystudovala dějiny a archeologii. V Athénách dokončila i hereckou konzervatoř. „Chtěla bych se živit jako herečka, ale takovou práci nenajdu. Abych se ale vůbec nějak uživila, začala jsem pracovat jako číšnice.“ Nezní moc šťastně, když to říká.

02657244_7.jpeg

„Je mi 30 let a jsem nezaměstnaný. O práci jsem přišel loni v červenci,“ říká Themos, který vystudoval mezinárodní vztahy a potom pracoval jako novinář. Teď si přivydělává různými brigádami. Hodně mu ale pomáhají rodiče. Stále u nich bydlí. Rodiče v Řecku prý mají silné opatrovnické sklony, říká Themos.

Každý druhý mladý Řek je bez práce. Kdo může, hledá budoucnost v zahraničí. Jak se jim to daří si poslechněte v reportáži od Pavla Poláka.

Ivana Veselková: Práce při škole je samozřejmost
Většina lidí, kteří se u nás po maturitě hlásí na vysokou školu, ještě nemá konkrétní představu o tom, jakému povolání by se v budoucnu chtěla věnovat. To je i případ Štěpána Minaříka, který vystudoval ekonomii na Karlově univerzitě.
„Věděl jsem, že mi jde docela dobře matematika, tak jsem se rozhodl pro studium ekonomie. V tu chvíli jsem byl ve věku, kdy jsem rozhodně neměl žádnou přesnou představu o tom, co by měla být moje budoucí pracovní pozice.“

Student posledního ročníku produkce na FAMU Tomáš Vach nastupoval na vysokou školu až v době, kdy si práci produkčního už v praxi vyzkoušel. I proto má jasno v tom, že pouhý vysokoškolský titul vám pracovní místo nezajistí.
„Ta škola nic nezaručuje. Třeba produkci se člověk může věnovat, aniž by tuhle školu měl vystudovanou.“

Protestní pochod studentů v Hradci Králové

Tomáš i Štěpán se shodují na tom, že pro získání dobré pracovní pozice je klíčová praxe a kontakty, které by si student měl začít budovat už na škole.

Pokud si chce český absolvent zajistit dobré pracovní místo, na které by mohl nastoupit hned po skončení školy, měl by na hledání práce aktivně pracovat už během studií. To vyplynulo z rozhovorů s mladými českými absolventy vysokých škol, které zpovídala Ivana Veselková.


Generace na rozcestí
Český rozhlas 1 – Radiožurnál a Radio Wave spolupracují na projektu reportáží s názvem Generace na rozcestí. Zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu a redaktoři Radia Wave se vždy ve dvou reportážích budou zabývat problémy, které řeší mladí lidé v zahraničí i u nás.
Příspěvky se na Radiožurnálu běží každou neděli ve 13:35. Radio Wave je odvysílá v pondělí mezi 12. a 13. hodinou.
rozhlas.cz/radiowave/generacenarozcesti

autoři: Ivana Veselková , Pavel Polák
Spustit audio