Generace na rozcestí: Fotbal, lék na společenské problémy?

Může sport sehrát roli léku na společenské problémy? A může oním sportem být fotbal? Mnozí mají za to, že ano – a opírají své tvrzení o úspěšné programy v rozvojových i rozvinutých zemích, kde kopaná pomáhá chudým či sociálně vyloučeným. V Rusku chtějí nasadit obdobný recept v jednom z nejvýbušnějších kavkazských regionů – v Dagestánu. Občanské sdružení SANANIM už přes dvacet let pomáhá právě fotbalem drogově závislým v návratu do normálního života.

Lenka Kabrhelová: Fotbalem proti radikalizaci mládeže
Zatímco v dagestánské metropoli Machačkale se prohánějí po trávníku klubu Anži nejlépe placené hvězdy světa jako je Roberto Carlos či Samuel Eto'o, tady ve městě Chasavjurt na hranicích s Čečenskem běhají za míčem děti školou povinné. Fotbal tu má sehrát zvláštní roli.

Deset let po vytlačení ozbrojeného odporu ze sousedního Čečenska je právě Dagestán – další muslimský region Ruska – epicentrem separatistického násilí a sílícího radikalismu. Kopaná má pomoci tomu, aby se mladí Dagestánci vydávali mírumilovnější cestou. V Chasavjurtu začínal s hrát i Machač Gadžijev, jedna z hvězd klubu Anži a hlavní tvář nového fotbalového programu pro dagestánské mládežníky. Dnes 24letý fotbalista přišel coby sedmileté dítě při útoku ozbrojenců o oba rodiče. Těžkou životní situaci – podle svých slov – zvládnul právě díky kopané.
„Byla to velká zkouška, kterou jsem nakonec s vypětím všech sil prošel. Hlavně také díky všem, kteří byli kolem mne a věřili, že dokážu být dobrým hráčem,“ říká záložník klubu Anži.

02605267_7.jpeg

Ne všichni ale mají za to, že fotbal spasí celou společnost. Jak upozorňuje jeden z předních ruských expertů na Kavkaz, analytik Centra Carnegie Alexej Malašenko, fotbal je – nejen v reáliích postsovětského Ruska – vnímán především coby symbol národnostního úspěchu a prestiže.
Poslechněte si celou reportáž zpravodajky ČRo v Rusku Lenky Kabrhelové.



Ivana Veselková: Fotbal jako odrazový můstek do nového života
Pro bývalé drogově závislé je nejtěžší návrat do běžného života. Samotná léčba a abstinence často nepředstavují zdaleka tak velký problém jako úspěšné zapojení zpátky do společnosti. Jak vysvětluje terapeut SANANIMU Josef Šedivý, začátky samostatného fungování po návratu z léčebné komunity bývají obtížné. Bývalí toxikomani obvykle nemají žádné, nebo jen minimum přátel a známých. Většina jejich sociálních vazeb a kontaktů byla totiž spjatá s drogovým světem. Členství ve fotbalovém týmu, který hraje za SANANIM Hanspaulskou ligu, tak skýtá šanci najít nové kamarády.

O tom, že fotbalový tým SANANIMU pomáhá jeho hráčům i mimo hřiště, je přesvědčen i Jirka Sup, který abstinuje pátým rokem. „Kamarádíme se i mimo fotbal. Jednou za rok třeba jezdíme na vodu. Sejdou se tam lidé, kteří už abstinují třeba deset let. Bývalí toxíci přijedou spolu s manželkami a dětmi. Na tu starší generaci se nabalují další příchozí.“

02406336.jpeg

V životě drogově závislého se čas řídí pouze nutností sehnat drogu, v léčebné komunitě je rozvrh činností fixně naplánován. Po příchodu do civilního života se proto vyléčený narkoman musí znovu učit hospodařit s časem a organizovat si životní náplň. I v tomto ohledu může fotbal fungovat jako berlička.
S fotbalisty v dresech SANANIMu natáčela Ivana Veselková.

Pokud Vás její reportáž zaujala a chtěli byste přispět na fotbalovou činnost sdružení SANANIM, zde je kontakt: SANANIM můžete podpořit i posláním dárcovské textovky nebo nákupem svíček nebo keramiky v charitativním obchodě.


Generace na rozcestí
Český rozhlas 1 – Radiožurnál a Radio Wave spolupracují na projektu reportáží s názvem Generace na rozcestí. Zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu a redaktoři Radia Wave se vždy ve dvou reportážích budou zabývat problémy, které řeší mladí lidé v zahraničí i u nás.
Příspěvky se na Radiožurnálu běží každou neděli ve 13:35. Radio Wave je odvysílá v pondělí mezi 12. a 13. hodinou.
rozhlas.cz/radiowave/generacenarozcesti

autoři: lek , Ivana Veselková
Spustit audio