Generace na rozcestí: Mladí novináři bez iluzí

26. listopad 2012

Novinářských míst je stále míň a absolventů žurnalistiky stále víc. Jak se změnila tahle profese a proč mladí novináři přicházejí o iluze, zkoumal další díl Generace na rozcestí.

Česko: Novinářem rychle a nekreativně
Pracovních míst je málo, pod tlakem úspor se slučují redakce a těžiště médií se přesouvá na internet, kde nejde ani tak o hloubku informací, jako spíš o rychlost a přesnost sdělení. Mnohaleté zkušenosti novinářských harcovníků tak vlastně přestávají být klíčové a práci může dělat zapálený nováček. Většinou ji dělá. To je obraz dnešní žurnalistiky a mladá generace o ní už nemá žádné iluze.

Představy mladých lidí o povolání novináře se v průběhu let výrazně změnily. Ty tam jsou romantické ideje o žurnalistovi jako hybateli událostí, ale převažuje pragmatismus a obraz skutečné práce.

„Samozřejmě jsem věděla, že hned nezačnu s Jankem Kroupou odhalovat Pandury, ale myslela jsem si, že práce bude víc kreativní. Skutečnost je taková, že když vás přijmou do redakce jako externistu nebo eléva, hlídáte maximálně tak ‚Četku‘,“ říká Markéta, která pracuje v online zpravodajství už dva roky. „Redakce se snaží tvořit co nejvíce vlastního obsahu, ale kvůli úsporám se snižuje počet redaktorů, takže často není čas na to ani pracovat s informacemi ČTK,“ přibližuje mladá redaktorka poměry v dnešní online novinařině.
Jak se pracuje mladým lidem v oboru, co od něj čekají a co čeká je, zjišťoval Pavel Cyprich.

Polsko: Propouštění vs. více studentů
Média v Polsku se zbavují novinářů a drasticky šetří. Zájemců o studium žurnalistiky ale rok od roku přibývá. Kde budou všichni ti absolventi pracovat? A jaké novináře polské vysoké školy vychovávají?

Dvacet studentů žurnalistiky na Jagelonské univerzitě v Krakově právě poslouchá výklad svého spolužáka. Téma je francouzská hudba. „Už od dětství jsem měl dva sny. Buď budu rockovou hvězdo, a nebo hudebním novinářem. To první mi nevyšlo, tak jsem si vybral studia žurnalistiky,“ říká Jakub Kozielkiewicz. O novinařinu je v Polsku mezi mladými lidmi velký zájem.

02773563_6.jpeg

Mariusz Szczygiel patří v Polsku k reportérské špičce. Je také úspěšným spisovatelem, autorem bestselleru Gottland. Studentům se diví: „Vůbec nechápu ty studenty, kteří jdou v dnešní době na žurnalistiku a myslí si, že pak najdou práci. Všechny redakce propouští, papírovým médiím spadá prodej. Gazeta Wyborcza, která léta byla největším deníkem v Polsku, teď do konce roku propustí 250 zaměstnanců. Všechny redakce musí šetřit,“ říká nejznámější polský čechofil.

Fakulty žurnalistiky musely také zásadně změnit svůj systém výuky. „Přednášející často mluví o tom, že musíme být univerzální. Měli bychom umět stříhat mluvené slovo, obraz, anebo vytvořit internetové stránky,“ dodává Jakub a svůj referát o francouzské muzice doprovází pochopitelně i zvukově. Poslechněte si celou reportáž našeho zpravodaje v Polsku Petra Vavroušky.

autoři: pev , Pavel Cyprich
Spustit audio