Generace na rozcestí: Od mládí namol

„Víno na kuráž“ si dává čím dál víc teenagerů. V Německu čepují pivo už šestnáctiletým a ministryně pro rodinu teď usiluje o to, aby se věková hranice zvedla na osmnáct let. V Česku přiznala pětina šestnáctiletých, že se opíjejí. Na dospívající působí reklama, opilost není ostudou, naopak, opileckými historkami nejlépe pobavíte kamarády, když si s nimi jdete posedět. Do hospody, kam jinam.

Německo: Pivo pro šestnáctileté
Nezřízené pití u náctiletých – to je téma, které už několik let řeší v Německu. Za jediný rok skončilo v nemocnici s otravou alkoholem 26 000 nezletilých. Hrozivě také roste počet těch, kteří začínají pravidelně pít už kolem jedenácti let. Nadměrná konzumace alkoholu patří ke každé větší akci, jak se mnohokrát na vlastní oči přesvědčila zpravodajka v Německu Klára Stejskalová.

„Na párty, na disko,“ odpovídají mladé slečny, když se ptám, kam vyrážejí. Evidentně si už trochu přihnuly, každá má v ruce lahev piva. „Je mi už sedmnáct,“ tvrdí jedna z nich. V Německu smí nalévat pivo už šestnáctiletým.

Německá ministryně pro rodinu Schrödrová přišla před prázdninami s návrhem, aby Německo zavedlo čepování piva až od 18 let. Podle mnohých by tento krok ale nijak nevyřešil opíjení se mladistvých do němoty. Většinou to provozují v ústraní a sami. Potvrzuje to i případ dnes osmnáctileté Yvonny. „Zpočátku v jedenácti, dvanácti jsem se opíjela s kamarády, ale pak už jsem vždy pila sama. Nejdřív to byla zábava, chutnalo mi to.“ Pak ale Yvonna nebyla schopná vstát a jít do učiliště. Když nepomáhaly matčiny hrozby, která ji nakonec doma zamykala, aby si nemohla alkohol nikde opatřit, skončila v berlínské léčebně pro mladistvé alkoholiky. Provozuje ji berlínská charita.

„Dnes tu máme obrovský tlak reklamy a mladí čelí atributům pijácké kultury. Být in, šik – to vše k tomu patří. S alkoholem to je podobné jako s reklamou na cigarety, vidíte v ní svobodné drsné úspěšné muže. Když nejdete s flaškou v ruce, tak jste prostě out,“ říká pracovník berlínského centra Halt Jörg Kreutziger.
Poslechněte si celou reportáž berlínské zpravodajky Kláry Stejskalové o problémech mladých Němců s alkoholem.

Česko: Léčba závislosti, díl šestý
Také dospívající Češi mají s pitím alkoholu problémy. Potvrzuje to Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD) za rok 2011. Podle studie konzumuje nadměrné dávky alkoholu přes 20 % českých šestnáctiletých, roste i počet mladých, kteří pijí pravidelně. Robert Candra natočil příběh Standy – mladého muže z Prahy, který se v současnosti léčí ze své závislosti na alkoholu a drogách v terapeutické komunitě.

02695020_6.jpeg

„Každej den abstinence je pro mě dobrej. Chci se tady dát dohromady psychicky i fyzicky, ještě se trochu třesu. Chci si dát ten třes do pořádku, srovnat si to v hlavě...“ vysvětluje Standa, co ho přivedlo do terapeutické komunity Advaita v Nové vsi u Liberce. Tam pomáhají mužům a ženám závislým na návykových látkách najít cestu zpátky k životu bez alkoholu a dalších drog. „V komunitě jsem, protože mám nevyléčitelnou nemoc, a to závislost. Jsem tu kvůli závislosti na alkoholu a opiátech. Hodně jsem pil tvrdej alkohol, byl jsem jeden čas až na dvou, třech litrech kořalky denně. Většinou vodka, rum, slivovice. Co se týká opiátů, bral jsem heroin, braun, subutex...“

Dnes devětadvacetiletý Standa začal se svou hlavní drogou, tedy alkoholem, velice brzo. „Alkohol chlastám od devíti let. To jsem pil pivka, bral jsem tátovi doma pivka z basy, do školy jsem si nosil lahváče, do druhý třídy. Měl jsem kvůli tomu dvojku z chování.“ Jeho otec byl sám kvůli alkoholu dvakrát v léčebně. Už během základní školy pil Standa hned od rána: „Asi v nějaký osmý, devátý třídě jsem pil od rána. Od sedmi hodin, kdy jsem chodili za školu, padla první půllitrovka, třeba ve třech, ve čtyřech, tak dvě tři půllitrovky ve třech lidech.“ Standa nicméně základní školu dokončil a vyučil se čalouníkem, měl vlastní dílnu, pracoval i jako kulisák v televizi. Alkohol pil stále. Jak říká, ráno proto, aby vůbec dokázal vylézt na štafle. „Chlapi si dávali ke svačině pivko, dvě, ale já to měl tak hozený, že na mě nepoznali, že jsem si v šatně vypil svojí půllitrovku, flašku vodky.“

Standa měl vlastně štěstí, že si nestihl zcela zničit zdraví nebo zabřednout do neřešitelných dluhů. Jako mnoho závislých se sice i on dostal za hranu zákona – když za alkohol měnil vypěstované konopí, ale neskončil ve vězení. Pobyt v terapeutické komunitě je jeho šestým pokusem o léčbu. „A už poslední. Jsem přesvědčenej, že už... Je to jenom jeden život, kterej musim vzít do svejch vlastních rukou. A že už to takhle dál nejde. Mám pocit, že už mi taky ujíždí vlak, že už bych chtěl nějakou rodinu nebo něco...“ Předchozí pokusy skončily předčasným podepsáním reversu nebo porušením pravidel.
Standův příběh si poslechněte v reportáži Roberta Candry.

02695019_6.jpeg


Generace na rozcestí
Český rozhlas 1 – Radiožurnál a Radio Wave spolupracují na projektu reportáží s názvem Generace na rozcestí. Zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu a redaktoři Radia Wave se vždy ve dvou reportážích budou zabývat problémy, které řeší mladí lidé v zahraničí i u nás.
Příspěvky se na Radiožurnálu běží každou neděli ve 13:35. Radio Wave je odvysílá v pondělí mezi 12. a 13. hodinou.
rozhlas.cz/radiowave/generacenarozcesti

autoři: kls , Robert Candra
Spustit audio