Genocida ve Rwandě

16. duben 2009

Když se řekne Afrika, určitě se nám všem vybaví safari v Keni, Viktoriiny vodopády nebo nekonečná Sahara. Ovšem ve druhé polovině 20.století se nám ve spojitosti s Afrikou začaly vybavovat i úplně jiné asociace než jen panenská příroda.

S postupující dekolonizací začaly v mnoha afrických státech vyplouvat na povrch velké politické a ekonomické problémy. Nezřídka tyto problémy přerostly až v krvavé střety, vojenské spory nebo občanskou válku.
Jednou z nekrvavějších kapitol v historii novodobé Afriky je genocida ve Rwandě. Během ní přišlo o život více než 800 tisíc tamních obyvatel. Vezmeme-li v potaz fakt, že Rwanda má dnes zhruba stejně velký počet obyvatel jako Česká republika, tedy zhruba 10 milionů, nabývá toto číslo snad ještě hrozivějších rozmněrů, je-li to tedy vůbec ještě možné. Po celých sto dní, od dubna do července roku 1994, se zde navzájem vraždili lidé, kteří zde před tím pospolu žili v jedné vesnici nebo v jednom městě.

00903512.jpeg

Masakr statisíců Tutsiů většinovými Hutui, který v roce 1994 ve Rwandě proběhl, ovšem nemohl začít jen tak zčistajasna. Předchozí vývoj v tomto teritoriu již mohl naznačit, že se situace vyvíjí opravdu kritickým směrem. Etnické napětí a ozbrojené potyčky mezi jednotlivými kmeny probíhaly na území dnešní Rwandy po celá desetiletí, staré křivdy však často zůstaly neodčiněny, kumulující se problémy nikdo neřešil, a tak se celá oblast stala jakýmsi sudem plným prach, který každým dnem hrozil výbuchem.

Přestože na podzim roku 1993 byly ve Rwandě rozmístěny jednotky OSN, velké množství vojáků se po vypuknutí genocidy stáhlo a mezinárodní společenství vlastně zpočátku nijak proti vraždění nezakročilo, západní "civilizovaný" svět zkrátka nedokázal jednotně a účinně zasáhnout. Rwandská genocida způsobila masivní exodus statisíců obyvatel Rwandy do okolních zemí, mj. do Zairu a Ugandy, někdy se uvádí že ze Rwandy odešlo až na 2 miliony lidí.

Genocidou ve Rwandě ale etnické napětí mezi Tutsii a Hutui rozhodně neskončilo, naopak spory dále pokračovaly mj. na území Konga či Burundi. Rwandskou genocidu zkrátka nelze brát jako definitivně vyřešený problém a právě proto je třeba o ní stále mluvit a ne před ní zavírat oči či se nechat uchlácholit zdánlivým klidem, který nyní v této oblasti panuje.

Poslechněte si:více o rwandské genocidě v Rentgenu
Svoje náměty a připomínky můžete posílat na email rentgen@rozhlas.cz nebo psát níže do diskuze.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.