Helldivers 2 ukazují, jak se má dělat hra jako služba. Skull and Bones jsou odstrašujícím příkladem

8. březen 2024

Trend her s dlouholetou podporou, novým obsahem a nejrůznějšími sezónami pozorujeme několik posledních let. Jardovi, Šárce a Lukášovi se teď na discích sešly hned dvě novinky - kooperativní střílečka Helldivers 2 inspirovaná Hvězdnou pěchotou, ale také dlouho vyvíjené pirátské dobrodružství Skull and Bones.

Sci-fi střílečka Helldivers 2 navazuje na koncept svého kultovního předchůdce, který v roce 2015 nabídl šíření demokracie silou a masakrování broučích hord s kamerou z ptačí perspektivy. Druhý díl v satirických myšlenkách prvního pokračuje, tentokrát ovšem z pohledu třetí osoby přímo za jedním z Helldiverů - zaměnitelných pěšáků ve službách fašistického státu, který je odhodlaný zneškodnit nepřítele a kolonizovat cizí planety za každou cenu.

Podobně jako jednička se i dvojka nejlépe hraje s podobně naladěnými přáteli, zejména její start se ale neobešel bez technických problémů. Servery nezvládaly nápor hráčů a hráček, i tak si ale během několika dní zvládla vytvořit solidní komunitu. Tvůrci hodlají nastalé popularity využít a řeší nejen technické potíže, ale hodlají do hry pumpovat nový obsah a možná ho i postupně více monetizovat. V první řadě ale z Helldivers 2 stále chtějí mít hru, která si zábavnou hratelností dokáže obhájit svou základní cenovku.

Další z čerstvých novinek na poli live service titulů, Skull and Bones od Ubisoftu, je v tomto úplným opakem. Šéf vydavatelství se dokonce nechal slyšet, že jde o AAAA hru - podle Šárky a Jardy to zřejmě odpovídá rozpočtu, který během téměř desetiletého vývoje pořádně nabobtnal, ale rozhodně ne výslednému zážitku. Pirátský titul se prodává za plnou cenu, mikrotransakcí obsahuje požehnaně, ale především bezbřeze nudí. Nedosahuje v mnoha ohledech ani takových kvalit jako 11 let starý Assassin’s Creed: Black Flag a nedá se ubránit dojmu, že ho Ubisoft vydal jen proto, aby nemusel vracet dotace singapurské vládě.

Co jsou v Helldivers 2 stratagemy? Co dělá Black Flag líp než Skull and Bones? Poslechněte si Quest o novinkách na poli her coby služeb.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.