Hergot!: Alles Gute?

16. únor 2014

Česko-německé vztahy byly v (nejen) první polovině 20. století často velmi ošemetnou záležitostí. Ať už se jedná o soužití německé a české populace v prvorepublikovém Československu, Mnichov, protektorát a druhou světovou válku, nebo poválečný odsun sudetských Němců. Nacionalismus a atmosféra ve společnosti má vždy dopad i na dění v církvích.

Právě skrze perspektivu církví česko-německé vztahy sledovali Jakub Ort, Petr Wagner a Dominik Čejka. Odborníkem, který přijal pozvání do studia byl docent Peter Moree, církevní historik z Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy, který se dlouhodobě zabývá českými církevními dějinami 20. století. Dozvíte se od něj, jaké vlastně existovaly na území Československa německé církve, jaké byly vztahy mezi českými a německými evangelíky v Československu a jak církve reagovaly na odsun sudetských Němců. Na řadu přijde i otázka křesťanství, církví a nacionalismu obecně a Peter Moree promluví i o své osobní zkušenosti s církví a národní identitou z pohledu Nizozemce, který žije dlouhodobě v Česku.

Tradičně nechyběly ani zprávy a biblické okénko, ve kterém byla tentokrát řeč o tom, kde má svůj původ slovo šibolet. Muzika byla tentokrát až na jedinou výjimku sudetská, slyšet jste mohli kapely Houpací koně, Guten Tag, Kiss me Kojak a německou legendu Einstürzende Neubauten.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.