Hergot!: Desatero: Nebudeš dychtit

6. říjen 2014

„Nebudeš dychtit po domu, oslu, býku, ale také ženě svého bližního,“ nabádá poslední biblické přikázání, které vešlo do obecného povědomí spíše v podobě katechetické formule Nepožádáš. Jde v přikázání o závist jako emoci, nebo o závistivé jednání? Co znamená biblický pojem bližní? Tyto otázky si v posledním díle seriálu kladli Jan Škrob, Petr Wagner a Jakub Ort. Kromě toho se ovšem zamysleli nad tím, jak funguje závist a vzájemné porovnávání na sociálních sítích.

První ze dvou hostů Hergot!u Jakub Macek, sociolog a odborník na nová média, vysvětlil některá specifika mezilidské interakce na sociálních sítích. Mají profily našich facebookových přátel větší schopnost vzbudit v nás závist? Můžete se těšit na vyvážené odpovědi odborníka, který nepodléhá ani pesimistickému klišé ani naivnímu nadšení z technologického pokroku. A možná se díky desátému přikázání na své pobývání na sociálních sítích budete moci podívat z trochu jiného úhlu.

Zkrátka ovšem nepřijde ani poučený výklad přikázání samotného a jeho etického rozměru. V rámci biblického okénka o přikázání promluvil evangelický teolog a etik Pavel Keřkovský. Podle něj přikázání původně reaguje na snahu magickým způsobem intrikovat a rozvracet život a domácnost druhého člověka. Přikázání místo toho vybízí k respektu k druhému. Kdo ale ten druhý vlastně je? Známý biblický pojem bližní evokuje představu, že jde jen o lidi, kteří jsou nám blízko. „Tuto otázku si kladli křesťané po staletí. Jan Kalvín řekne, pozor, tvůj bližní je ten nejvzdálenější člověk. Věděl o této problematice a upozorňoval na to, že tvým bližním se může stát i jinak věřící, dokonce i ten mohamedán. A když se podíváte do biblického kánonu, zjistíte, že bližním se má stát právě ten, který přichází do tvé země, totiž host, cizinec.“

Playlist:
Buck Bowen – The Ten Cracked Commandments
THE LAST COMMANDMENT | music by Khavn | Vigo
Anka, Hamilton & Nash – The Teen Commandments
Tom Rush – I Don’t Want Your Millions, Mister

autor: Jakub Ort
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.