Hergot!: Karlovarské spirituální tipy

19. duben 2017

Kritici náboženství tvrdí, že Bůh je projekcí lidských tužeb na nebesa. V Karlových Varech se ale lidské tužby promítaly na stříbrná plátna a byli u toho i Lukáš Jirsa a Ondřej Sabol, filmoví kritici z křesťanského prostředí. V Hergot!u vysvětlili, co je ekumenická porota i seminář Spiritualita a film, který během festivalu probíhal, a rozdali tipy na snímky obdařené zvýšenou mírou duchovní hloubky a etického napětí.

Festivalová porota, která zohledňuje náboženské a duchovní hledisko, není českým vynálezem – funguje na řadě akcí v zahraničí a často do ní zasedají i představitelé a představitelky různých náboženství. U nás jde žel jen o porotu ekumenickou, ve které zasedají lidé nominovaní z různých církevních prostředí. „Lidé si často myslí, že jde o filmy, kde se vyskytne kněz nebo které se přímo týkají náboženství, o to ale právě ekumenické porotě vůbec nejde. Ekumenické porotě jde o to, vyzdvihnout právě ten film, který zve k podívání do své vlastní duše,“ vysvětluje slovy režiséra Sama Peckinpaha smysl a kritéria ekumenické poroty její předseda Lukáš Jirsa.

03668375.jpeg

Výběr poroty jako by jeho slova rovnou popřel – jedná se totiž o film Zpovědi, ve kterém vystupuje katolický mnich. Tématem ovšem není církev, ale setkání s mocnými muži a ženami světa na summitu G8. Italsko-francouzský film režiséra Roberta Andòa podle oficiálního vyjádření poroty ukazuje na „rozdílná pojetí civilizace – jedno charakterizované necitlivostí a hromaděním majetku a druhé inklinující k hodnotám jako soucit nebo odpovědnost“.

V rámci semináře Spiritualita a film, ve kterém lidé z různých církví společně sledovali filmy a následně o nich diskutovali, oslovil Ondřeje Sabola dokument Ambulance francouzské filmařky Alice Diop. Snímek natočený statickou kamerou se celý odehrává v ordinaci lékaře na předměstí Paříže. V realistickém tempu může divák sledovat jednoho pacienta za druhým a jejich nelehké životní příběhy, o kterých svědčí i to, že lékař předepisuje především antidepresiva. O náboženství tu sice nejde, jde tu ale o otázku, jak si udržet odstup od cizího utrpení a zároveň nepropadnout cynismu – tedy o problém, který netrápí jen francouzské lékaře.

Semináře se účastnil i Petr Wagner, který se odhodlal zmínit také svého favorita. Vedle úspěšného Rodinného štěstí ho zaujal film Zkouška dospělosti. Rumunský film režiséra Christiana Mungia zachycuje zklamané naděje východní Evropy 90. let propletené s ambicemi, které vkládá otec do vzdělání své dcery. Věci se – jak to tak v životě bývá – komplikují a přichází nepříjemná etická dilemata. Ale Petr si to prý užil.

Další filmové tipy, hluboké úvahy a pokleslé vtipy uslyšíte po rozkliknutí celého pořadu.

autor: Petr Wagner
Spustit audio