Hergot! Kauza Kuřim. Barbora Škrlová jako Svatá Barbora

28. květen 2018

Nakladatelství Lipnik nedávno vydalo knižní komiks s názvem Svatá Barbora. Autoři Marek Šindelka, Marek Pokorný a Vojtěch Mašek, v něm ztvárnili dnes už jedenáct let starou „kuřimskou kauzu“. V médiích se tehdy psalo o možném náboženském motivu celého případu a pátrání po náboženské linií se objevuje i tady. Do Hergot!u dorazili dva ze tří autoru komiksu, Marek Šindelka a Vojtěch Mašek.

Telefonicky jsme se také pokusili spojit s religionisty, kteří se k případu vyjadřovali, s Davidem Václavíkem a Zdeňkem Vojtíškem. Kuřimská kauza začala odhalením případu týrání dvou chlapců. Brzy se ale ve zprávách začala soustředit pozornost na Barboru Škrlovou, která se vydávala za malou dívku Aničku a později také za malého kluka Adama. Nakonec se ukázalo, že spletitý pavouk vztahů v kauze zahrnuje několik desítek lidí.

Komiks Svatá Barbora o „kuřimské kauze“ ukazuje, že k šílenství máme blízko všichni

Z komiksu Svatá Barbora

Týrání dětí, dospělá žena vydávající se za malou Aničku a posléze i školáka Adama, sekta Hnutí Grálu... Zamotaná kuřimská kauza, která hýbala před více než deseti lety celým Českem, se teď vrací na stránkách komiksu Svatá Barbora od tria Marek Šindelka, Vojtěch Mašek a Marek Pokorný.

Kauza Kuřim byla v médiích často spojováno s náboženskou organizaci Hnutí Grálu, které se inspirovalo učením německého autora píšícího pod jménem Abd-ru-shin. „Domnělé nebo pravděpodobné společenství, které v pozadí kauzy vystupovalo, inspirovalo Abd-ru-shinem jinak než oficiální Hnutí Grálu. Toto společenství jeho dílo vyložilo nově a aktualizovalo,“ říká religionista Zdeněk Vojtíšek. Celý příběh kolem kauzy Kuřím by podle něho dávalo smysl jako příprava nové zjevení důležité postavy a jejího důležitého náboženského poselství.

Podle autorů komiksu tajemnou náboženskou skupinu, která stála v pozadí kauzy Kuřim, vedl ústřední postava Josef Škrla, otec Barbory Škrlové. Josef Škrla postupně vytvořil sít oddaných lidí z turistického oddílu a postupně do ni začal infikovat myšlenky Hnutí Grálu, které ale vykládal po svém. „Teprve na těchto myšlenkách začal pracovat na opakované přeměně Barbory v dítě,“ dodává Marek Šindelka, jeden z autoru komiksu Svatá Barbora.

Nejde vám do hlavy jak se něco jako kuřimská kauza mohlo opravdu stát? Poslechněte si celý pořad!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.