Hergot!: Náboženské žebříčkování 2014

4. leden 2015

Náboženské události, související díly pořadu, knížky a filmy, které v roce 2014 vyšly nebo si našly cestu k nám. Tvůrci Hergot!u se nevyhnuli silvestrovsko-novoroční posedlosti bilancováním a podívali se na rok 2014 ze své perspektivy.

Top 5 nábožensko-společenských událostí ve světě:

Rok 2014 byl z mnoha důvodů označován za zvlášť neklidný a bohatý na události, které často nebyly příliš pozitivní. Náboženství v tom všem často hrála zásadní roli.

František a biskupská synoda o rodině
Papež František nepřestal překvapovat a poutat pozornost médií ani v roce 2014. Jako nejzásadnější událost jeho působení v tomto roce jsme vybrali biskupskou synodu o rodině, která se uskutečnila v říjnu. Všechny překvapila opravdu otevřená atmosféra, diskutována byla i témata spojená s LGBT komunitou a jejím postavením v církvi.
Hergot! na toto téma (Biskupská synoda o rodině. Změnilo se něco?) točil s katolickým knězem a teologem Michaelem Martinkem, který řekl: „Konkrétně se nezměnilo nic, přesto se změnilo všechno.“ Závazný dokument o rodině má ovšem vzniknout v tomto roce, a tak se můžeme těšit, že se něco změní i konkrétně.

ISIS
ISIS neboli Islámský stát v Iráku a Sýrii jako teroristická organizace založená na fundamentalistické interpretaci sunnitského islámu už funguje několik let. Po postupném opouštění Iráku americkou armádou a v návaznosti na občanskou válku v Sýrii začal jeho vliv sílit a 29. června obsadil ve významné části Sýrie a Iráku tzv. chalífát Islámský stát. Pozornost médií si upoutala organizace nejen nárůstem své moci a velikostí ovládnutého území, ale také násilím a krutostmi, které páchá na náboženských a etnických minoritách v regionu, západních novinářích i na muslimském obyvatelstvu.

Možná ještě více než náboženský fanatismus drží ovšem skupinu pohromadě ekonomické a mocenské zájmy, ve vedení organizace jsou hojně zastoupeny bývalé irácké vojenské elity a také profesionální bojovníci z celého světa, např. z Čečny. Organizace byla během roku odsouzena muslimskými náboženskými představiteli i obyčejnými věřícími po celém světě.

03281984.jpeg

O ISIS jsme mluvili často, s našimi hosty však třikrát a vždy to bylo v našich „kurdských“ dílech; nejdřív s Peshkawtem Adhamem, iráckým Kurdem a lidskoprávním aktivistou, v díle o jezídech pak s arabistou Petrem Kubálkem. V díle Spletitý kurdský osud jsme se bavili s Karimem Husseinem, syrským Kurdem a člověkem, který žije dlouhou dobu v Čechách a který nám vyprávěl také o obraně města Rojava.

Protiislámský aktivismus
Strach z Islámu hýbe Evropou a stává se horkým politickým tématem. Nutno říci, že ho podporují většinová média, která nevyváženě informují pouze o násilí spojeném s nábožensky motivovaným terorismem, a vytváří tak v lidech mylný pocit, že většina muslimů jsou násilníci a teroristé.
V Německu hnutí Pegida (Patrioti proti islamizaci západu) a Hosega (Chuligáni proti salafistům) dostávají do ulic tisíce lidí. Organizátoři jsou napojeni na ultrapravicovou scénu, na jejich politiku ale slyší i v jiných případech nepolitičtí běžní občané, což je v Německu – tak citlivém na jakékoli projevy rasové a náboženské nenávisti – dost zásadní problém.
Poslouchejte Hergot!, můžete se tak setkat s opravdovými muslimy, ne s jejich islamofobními karikaturami!

Zrovnoprávňování homosexuálů
Jedním z témat, na kterých se začíná dělit světové křesťanstvo a které nás také jistě neopustí ani v příštích letech – spíše naopak, jsou homosexuální svazky a práva LGBT menšiny obecně. Podle serveru religionnews.com se za rok 2014 počet států povolujících homosexuální manželské svazky více než zdvojnásobil, místo původních 17 je jich nyní 35.
Tento rok už jste mohli tradičně slyšet díl u příležitosti Prague Pride, tentokrát o tom, jaké je to být věřící katoličkou a lesbou zároveň.

03187617.jpeg

Izraelsko-palestinský konflikt
Desetiletí trvající konflikt loni v létě znovu vypukl v plné síle. Operace izraelské armády nazvaná Ochranné ostří se stala nejkrvavějším střetnutím od druhé intifády. Na palestinské straně zůstalo 2000 mrtvých, na straně Izraele 66 mrtvých vojáků a šest civilistů. OSN a Amnesty International prověřují válečné zločiny ze strany Izraele, který bombardoval domy osídlené civilním obyvatelstvem. Situace se vyostřuje ovšem i ve vnitřní politice Izraele, kde narůstá vliv a radikalita náboženské pravice.
O roli náboženství v konfliktu jsme mluvili telefonicky přes oceán s předním odborníkem na blízkovýchodní konflikt Markem Čejkou.

Top 5 nábožensko-společenských událostí v ČR

Islamofobie po česku
Česká republika je jednou ze zemí s nejmenší muslimskou komunitou a zároveň údajně s nejvíce zakořeněným strachem z islámu v Evropě. Několikanásobně více než muslimů je v České republice lidí, kteří se rozhodli vyjádřit svoje odmítnutí náboženského směru jako celku ve facebookové skupině Islám v České republice nechceme. Ta již sdružuje více než 90 tisíc lidí. Organizace se kvůli své nenávistné ideologii, ale také napojení některých jejích představitelů na ultrapravicovou scénu dostala již také do hledáčku ministerstva vnitra a lze ji dohledat ve zprávě o extremismu.

Nejvíce rozvířily diskuse o islámu v České republice dvě kauzy. První z nich byl policejní zásah v mešitě během modlitby, který vyvolal silné pochybnosti ohledně jeho přiměřenosti. V reakci na něj evangeličtí faráři Mikuláš Vymětal a Matěj Opočenský zorganizovali setkání za smíření mezi křesťany a muslimy.
O něm jsme natočili pořad Setkání kříže a půlměsíce.

Druhá kauza dostala přízvisko „šátková“. Velkou vlnu nevole vyvolala ombudsmanka Anna Šabatová, když odsoudila rozhodnutí jedné pražské střední školy, která zakázala své muslimské studentce nosit na vyučování hidžáb.
O celém problému natočil pěkný rozhovor s Šabatovou a religionistou Zdeňkem Vojtíškem Petr Wagner.

Cena pro Halíka
Zájem mainstreamových médií vyvolal v minulém roce Tomáš Halík, který získal Templetonovu cenu, přezdívanou „nobelovka za náboženství“. Pro nás v Hergot!u to znamená už tohoto velikána české náboženské scény konečně pozvat k nám do studia k společnému rozhovoru. Nejlépe asi na téma „fenomén Halík“.

03081046.jpeg

Církevní představitelé a uprchlíci
Ministr Chovanec odmítl v prosinci přijetí patnácti syrských dětí s jejich rodinami na české území z „bezpečnostních důvodů“. Na rozdíl od velké části české veřejnosti toto rozhodnutí nenechalo kromě různých neziskových organizací chladné církevní představitele. Tomáš Holub, mluvčí biskupské konference Římskokatolické církve, rozhodnutí kritizoval stejně jako Tomáš Halík, který prohlásil, že přijmout uprchlíky je „morální povinností“. Nejaktivnější byl v tomto směru ale rozhodně synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml, který na demonstraci za přijetí syrských uprchlíků před Úřadem vlády přišel, promluvil zde a spolu s dalšími třemi stovkami lidí zažil konfrontaci s několika desítkami odpůrců demonstrace z IvČRN a neonacistického hnutí Pro-Vlast.

Výročí
Rokem 2014 začala série důležitých výročí spojených především s protestantskou tradicí. V roce 2014 to bylo výročí prvního vysluhování pod obojí. V Hergot!u jsme se s profesorem evangelické teologie Pavlem Filipim bavili o tom, zda nám toto výročí může něco říci i dnes.
V roce 2015 se můžeme těšit na husovské slavnosti, to bude teprve poprask...

Taizé
Evropské setkání Taizé zaplnilo na přelomu roku 2014 a 2015 Prahu tisíci křesťanských poutníků z celé Evropy. Na pár dní změnilo život i mnoha pražským – hlavně křesťanským – domácnostem, které poutníky ubytovávaly.
O zkušenostech s Taizé a přípravě pražského setkání jsme si ještě předtím, než to celé vypuklo, povídali s dvěma mladými dobrovolníky.

03277768.png

TOP 5 alb spirituální hudby

Z nejlepších alb roku 2014, která mají něco společného s jakoukoli spiritualitou, jsme tentokrát čerpali i při vytváření playlistu pořadu. Jsou to tato:
Wovenhand – Refractory Obdurate
´68 – In Humor And Sadness
Amps For Christ – Canyons Cars And Crows
Honorable Mention
For Today – Fight The Silence

Na přetřes přišly i knížky a filmy. Dominika v roce 2014 zasáhl film Kumaré. Ten je sice z roku 2011, připomenutí si však zaslouží. Americký režisér Vikram Gandhi se rozhodl, že se promění v indického gurua, aby zjistil, jestli falešný kult může reálně proměňovat životy. Vtipné i k zamyšlení – tak to máme všichni rádi...

Ještě starší, ale možná také ještě bizarnější je druhý dokument, který Dominik v minulém roce objevil. Film Marjoe vznikl v roce 1972 a pojednává o Marjoeovi Gortnerovi, dítěti z baptistické kazatelské rodiny, ze kterého udělali jeho rodiče zázračné dítě v oboru evangelikálního kázání. Film ukazuje také tvrdé byznysmenské praktiky teleevangelismu, které dospělý Marjoe dokumentaristům odkrývá.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.