Hergot! o džinismu: Keep Calm and Ahimsa

19. říjen 2015

K méně známému indickému náboženství patří představa koloběhu životů, komplikovaný systém světů a princip ahimsa, tedy důsledný požadavek nenásilí. Džinisté jsou nejen vegetariáni, ale také např. cedí vodu, aby nepožili drobný hmyz, a jsou aktivními účastníky pacifistických a ekologických iniciativ po celém světě. Pokud se náhodou setkáte s digambárskými džinisty, budete pravděpodobně překvapeni už na první pohled. Digambárové, tj. větrem odění, žijí totiž nazí.

Nahý nežije Josef Bartošek, evangelický farář a odborník na džinismus, do studia Radia Wave zato ale přišel stylově oblečený v tričku „Keep Calm and Ahimsa“. Josef Bartošek se podle vlastních slov dostal k džinismu stejnou náhodou jako k farářování. V evangelickém kostele začal vypomáhat se čtením a kázáním v 60. letech, když se nikdo jiný do křesťanských aktivit příliš nehrnul, a nakonec se přihlásil na dálkové studium evangelické teologie a v kravíně, kde pracoval, napsal i svou diplomovou práci. K džinismu ho přivedlo na začátku 70. let zklamání z politického a společenského vývoje a touha po vnitřní emigraci.

Dnes má Josef Bartošek za sebou mnohá setkání s džinisty v Indii i v USA a o džinismu píše i svou disertační práci. Ve studiu vysvětlil základní schéma džinistických světů, význam nenásilí a tolerance a vedle historických souvislostí vzniku džinismu vyprávěl i o svých osobních zkušenostech. Když byl poprvé v džinistickém chrámu v USA, dala mu prý klíč beze slova prodavačka z nedalekého indického obchodu, která ho viděla poprvé v životě. Josef si pak mohl sám prohlédnout vnitřek chrámu včetně knihovny, zlatých ozdob a drahého technického vybavení.

„Jsou desítky tisíc nejrůznějších bytostí, těch světů je nespočet. Nám to přijde takřka fantasmagorické,“ komentuje myšlenkový svět džinismu Josef Bartošek. A jak ovlivnil tradiční myšlenkový systém střet s vědecko-technickou civilizací? Jedna vysokoškolsky vzdělaná džinistka prý na podobnou otázku odpověděla takto: „Když se dívám na snímky, které publikuje NASA, a vidím, jak ten vesmír vypadá, je to všechno velmi přesvědčivé. Ale já víc věřím tomu našemu systému, protože to je systém vnitřní a myšlenkový. Jakou část mozku člověk využívá? Možná že ty zbylé vesmíry jsou v té zbylé části mozku.“

V džinistickém Hergot!u uslyšíte místo biblického také džinistické okénko a krátký telefonický vstup s Klárou Boumovou, která vysvětluje, jak funguje pomoc uprchlíkům organizovaná Českou katolickou charitou.

Playlist:
David Bowie – The Jean Genie
Samsara Blues Experiment – Wheel of Life
Karma to Burn – 20
Spirit Caravan – Elusive Truth
NAMOKAR MAHA MANTRA

autor: Jakub Ort
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.