Hergot! o sexuálním násilí: Když slyším otčenáš, vstávají mi hrůzou vlasy, říká žena zneužitá knězem

20. květen 2018

Kauza už je stará pár let, ale jedna z jejích obětí se rozhodla promluvit až před nedávnem. Paní Petru ovlivnila kampaň #metoo a rozhodla se promluvit o své zkušenosti v dokumentu Šárky Kabátové nazvaném Kostelnice. Právě při vykonávání této služby se paní Petra stala opakovaně obětí sexuálního násilí ze strany kněze, kterému momentálně vypršel tříletý trest vězení.

Petra v dokumentu mluví o svém traumatu, které nebylo způsobené pouze samotnou zkušeností sexuálního násilí, ale také reakcí církve, která podle ní nebyla dostatečná. Místo podpory jí bylo doporučeno místo kostelnice opustit a podle svých vlastních slov nedostala od církve žádnou podporu.

Generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl přitom zdůrazňuje, že je třeba k oběti takového činu přistupovat s respektem a nabídnout jí pomoct. Na otázku, zda je taková pomoc v církvi dostatečná odpovídá: „Máme na to všechny prostředky, jsou k tomu lidé připravováni a vychováváni, takže se domnívám, že ty prostředky tady jsou.“ Na konkrétní kritiku paní Petry odpověděl mluvčí královéhradeckého biskupství Pavel Sršeň: „Nelze pomáhat oběti, proti její vůli. Tady v té kauze je vystupování té paní směrem k biskupství od počátku nepřátelské. Podle toho, co ve videu zaznělo, tak ta paní se odklonila od církve a od Boha, takže jí lze těžko nějak pomoci.“

Právě s tím Petra zásadně nesouhlasí. Křesťanský život se snažila žít ještě tři roky po incidentu. Od církve a své víry se odklonila až po té. „Byl to výsledek samotného procesu a postoje některých církevních hodnostářů, kleriků, ale i laiků vůči mně,“ vysvětluje Petra.

Nyní se musí vyrovnávat s životem bez církve a bez víry, který pro ni velkou část života znamenal všechno. „Když slyším otčenáš, tak mi vstávají vlasy na hlavě, protože ten kněz po mně požadoval i při těch incidentech, abych mu říkala otče a abych mu vykala. Už tady je vidět, jak to bylo zrůdné,“ popisuje Petra svou zkušenost.

O tom, jak je těžké v církvi vyjít na veřejnost se zkušeností sexuálního násilí, jaké mechanismy církev zavádí, ale také proč se snaží katolická církev zamezit přijetí Istanbulské úmluvy proti násilí na ženách, se dozvíte při poslechu celého pořadu. Jeho hosty byla paní Petra, autorka dokumentu Šárka Kabátová. Zazněly rozhovory s generálním sekretářem České biskupské konference Stanislavem Přibylem a  mluvčím královéhradeckého biskupství Pavlem Sršněm.

autoři: Jakub Ort , Petr Wagner , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.