Hergot!: S Ježíšem mezi věštecké koule

25. květen 2014

Že Češi nejsou ateisté, ale věří naopak kdečemu od horoskopů přes ozdravnou moc píšťal a bubínků, je tak často vzpomínaná záležitost, až se z ní stalo skoro klišé. Když si ale misijně založení křesťané pronajmou na alternativním festivalu mezi stánky s talismany, kartami a horoskopy svůj vlastní stánek a napíšou na něj Ježíš je Pán, je to něco nového.

Alespoň podle tvůrců pořadu Hergot!; Dominik Čejka, Jakub Ort a Petr Wagner si proto do studia pozvali baptistického kazatele Erika Polohu, který se účastnil baptistické misijní akce na festivalu Evolution.

Festival Evolution proběhl na začátku dubna a zabýval se ekologií, bio životním stylem, ezoterikou a novou religiozitou. Na programu byla celá řada přednášek, jejichž názvy vypovídají o pestrosti akce. Vyberme z nich namátkou: Nové planetární vědomí, Léčivá síla stromů anebo přednáška jednoho z našich dávných hostů Igora Chauna na téma duchovní zkušenost v praktickém životě.

Čtěte také

Erik Poloha a jeho bratři a sestry z pražské vinohradské církve Bratrské jednoty baptistů se rozhodli, že v tomto prostředí budou misijně působit. Všudypřítomné ezoterické duchovní proudy ovšem chápali spíš jako ohrožující prostředí, se kterým je třeba se vyrovnat. A proto se také během účasti baptistů na festivalu za ně další bratři a sestry modlili. Jak říká Erik Poloha: „Věřím, že i satan má duchovní moc a může činit zázraky.“ Posluchači se ovšem také dozvědí, co je specifické pro baptistické církve, a budou svědky pokusu Erika Polohy obrátit redaktora Dominika ke Kristu přímo ve studiu. Jaký to mělo nebo bude mít efekt, v těchto dnech s napětím očekává celé Radio Wave.

To ovšem není všechno. Slyšet jste mohli astrologicko-žalmové okénko, zprávy z celého světa a italský vzkaz Petra Wagnera adresovaný přímo papeži Františkovi.

Playlist:
The Lord Dog Bird – The Gift of Song In the Lion's Den
MC Esoteric – Looks Like Religion
Vypsaná fixsa – Sofie Lorenová
Mood – Esoteric Manuscripts
GONZO – Esoteric ft. QuinnLi

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.