Hergot!: Spletitý kurdský osud

14. prosinec 2014

Říká se, že Kurdové jsou největší národ světa bez vlastního státu. Je to taky národ s komplikovanou historií i současností. O sobě, o svém národu a o bojích s organizací ISIS tentokrát mluvil s redaktory Hergot!u Karim Hussein, syrský Kurd dlouhodobě žijící v České republice. Po rozhovoru s iráckým kurdským aktivistou Peshkawtem Adhamem a dílu o kurdských jezídech činí rozhovor s Karimem Husseinem už malou kurdskou sérii v Hergot!u.

Karim Hussein na svém příběhu ukazuje, co všechno znamená být syrským Kurdem v posledních pár desítkách let. Popisuje tlak ke spolupráci ze strany syrského baasistického režimu, před kterým nakonec uprchl do Evropy, občanskou válku v Libanonu a nakonec líčí současné boje o město Kobani. Přitom zdůrazňuje dvě věci. Odpor proti válce a násilí, které provázely celý jeho život, a touhu po uznání kurdského národa a jeho nezávislého státu. Opakovaně přitom vysvětluje, že Kurdům jde o možnost důstojně žít na místě, kde vyrostli a kde mají svůj domov.

Právní situaci Kurdů v Sýrii vysvětluje Hussein takto: „Kurdové mají v Sýrii tři statuty. Buď je mu ponecháno občanství, ale pak nemá v dokladech uvedeno, že je Kurd, ale je syrský Arab. Druhý statut je cizinec. Nechají člověku takový doklad a v tom dokladu má základní údaje: jméno, příjmení, datum narození, adresu, jméno otce, jméno matky. Třetí kategorie je bez dokladů. Dovedete si představit, že žijete bez dokladů a nemáte doklad? Najednou jste ztracen.“

03231768.jpeg

Obzvlášť bolestné téma je boj s ISIS. Karim Hussein jako sunnitský muslim odmítá, že by jednání bojovníků z organizace Islámský stát mohlo mít cokoli společného s náboženstvím, jak ho chápe on. Zabíjet muslima a volat přitom Alláh akbar odporuje všem zásadám víry. Boje v Kobani pečlivě sleduje, a navíc má bratra v arabském městě Raka, které se stalo centrem ISIS.

Veselejší součástí životního příběhu Karima Husseina je důvod, proč nakonec zůstal v tehdejším Československu. Zamiloval se zde a našel si českou manželku. S přestávkami žije v Čechách už od roku 1980, je zde spokojený a snaží se šířit v české veřejnosti povědomí o kurdském národu.

Kromě zpráv a uprchlicko-adventního biblického okénka čerpajícího z knihy Rút jste mohli slyšet spoustu kurdských písní.

Playlist:
Ciwan Haco – Zinga Zinga Dilemin
Kurdish Rap Mix with Nas Jay Z DMX The Game Hip Hop Kurdi
Şeyda – Tu nizanî
Ferec – Xatun
Şivan Perwer – Pêkhevî 2014
Syria Kurdish anti-ISIS song 2014 – Marşa Rojava Destana Kobanî

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.