Hergot: Sváteční cpaní a my

16. prosinec 2012

Další Hergot! pronikl do oblasti, kde se stýká spiritualita s otázkami zdravé výživy. Blíží se Vánoce a statisíce žlučníků je atakováno přívalem náročných jídel, statisíce hlav bude třeštit po šťopičkách něčeho ostřejšího. Bible se na obžerství dívá velmi kriticky (za určitých okolností vás za podobné věci mohl ve starozákonní době stihnout velmi tvrdý trest), ale i kdybychom zůstali jen u zdomácnělé západokřesťanské tradice, nebylo by řadě z nás o svátcích tak zle.

Krátkým zamyšlením vypomohla tentokrát moderátorům známá dietoložka Kateřina Cajthamlová a jeden z hochů se přiznal, k jakým zdravotním problémům ho přivedla nevyvážená životospráva právě o Vánocích.

Soundtrack byl částečně vysokokalorický a částečně konfrontační: ZZ Top (Burger Man), Al Yankovic (Eat It), DJ Food (Turtle Soup) proti The Smiths (Meat Is Murder) nebo Minor Threat (Salad Days).

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.