Hergot!: V jednoho Jehovu věřiti budeš

13. srpen 2017

V západním světě se asi nenajde moc lidí, kteří nikdy neslyšeli o Svědcích Jehovových. Tato náboženská skupina, jejíž členové a členky v typických dvojicích zastavují kolemjdoucí a chtějí s nimi mluvit o Bohu, je nám dobře známá. Nebo spíš máme sklon si to myslet. Pravda je totiž taková, že o „jehovistech“, jak se lidem vyznávajícím tuto specifickou víru lidově říká, toho patrně víme méně než si myslíme. Právě neznalosti také David Havlík, Svědek Jehovův, který přijal pozvání do našeho studia, připisuje negativní postoje, které k jeho náboženství většinová společnost často má.

Jedním z důvodů, proč jsme se Svědkům Jehovovým v Hergot!u rozhodli věnovat právě teď, je hrozící zákaz jejich činnosti a konfiskace majetku v Rusku. Oficiálním důvodem je chápání Svědků Jehovových jako extrémistické skupiny. David Havlík upřesňuje, že v Rusku jsou dnes Svědkové na stejném seznamu jako teroristická organizace Al-Káidá. To Svědkové považují za nepřijatelné a proti rozhodnutí se odvolávají.

I když extrémistickou skupinou srovnatelnou s vraždícími teroristy Svědkové Jehovovi prokazatelně nejsou, jejich činnost kontroverze přeci jen provázejí. Jednou ze známých problematických oblastí je jejich odmítání krevní transfúze – a to i v případě ohrožení života. David Havlík vysvětluje, že krev je posvátná, a proto nepovažují za správné s ní takto manipulovat. Říká také, že ve společnosti Svědků Jehovových je důležitá svoboda: pokud se někdo rozhodne krevní transfúzi přijmout, nečeká ho žádná disciplinární komise ani soudní proces, ale je zcela na něm, co bude dál a zda chce zůstat Svědkem Jehovovým.

Shromáždění svědků Jehovových

V rozhovoru se dostaneme i k ožehavé otázce vztahu Svědků Jehovových k ostatním křesťanským církvím. Ten je totiž poměrně chladný. Pokud někdo od Svědků Jehovových odejde a hledá svou cestu třeba u katolíků nebo evangelíků, je to podle Davida Havlíka stejné jako kdyby nikam do kostela nechodil – ta správná cesta je totiž jen jedna. Vztah mezi Svědky Jehovovými a ostatními křesťany ale není napjatý jen z jedné strany: většina křesťanů Svědky do velké křesťanské rodiny nepočítá, protože například neuznávají Svatou Trojici a další základní křesťanské doktríny.

Zajímá vás víc? Pusťte si celý pořad!

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.