Hergot!: Velikonoční speciál s rozhlasovou hrou

5. duben 2015

Nejdůležitější neděle v křesťanském liturgickém roce si žádá zvláštní přístup a tato hned z několika důvodů. Například i proto, že pořad Hergot! slaví každé Velikonoce výročí začátku svého vysílání. Jeho redaktoři tak okořenili sváteční díl pašijovou rozhlasovou hrou, kterou zvlášť pro tuto příležitost sepsal Jan Škrob.

Krátká rozhlasová hra s názvem Pascha zpracovává svatý velikonoční týden formou absurdního dramatu, ve kterém účinkují Petr Wagner, Jan Škrob, Jakub Ort a Dominik Čejka. Ve studiu se tedy tentokrát potkali všichni čtyři tvůrci pořadu, a navázali tak na čerstvou umělecko-sváteční tradici z posledních Vánoc, při kterých uvedli hru Hey Joe.

Speciální velikonoční balení dále obsahuje neobvykle velkou nálož svátečních i nesvátečních zpráv. Takže se dozvíte, kdo jsou poslední nositelé anticeny Bludný balvan a – v souvislosti s tím – co je to exopolitika, nebo co obsahuje nový německý lifestylový časopis Mein Papst (Můj papež). Biblické zamyšlení je tentokrát založené na Lukášově příběhu o setkání dvou učedníků se vzkříšeným Ježíšem na cestě do Emaus. Petr Wagner si jako kovaný charismatik nenechal ujít příležitost a bez varování vyzpovídal zbytek osazenstva studia, aby se dozvěděl, kdy a jak se oni setkávají s Ježíšem ve svých životech.

Hudba bude samozřejmě také – a tematická jako vždy.

Úryvek ze hry Pascha:
Druhý: Sedí a dělá, že nerozumí.
Třetí: Jak jako?
Druhý: Dělá, že nerozumí prostě.
Čtvrtý: On si to ještě rozmyslí.
První: Co si rozmyslí?
Čtvrtý: Ještě bude zpívat.
Druhý: Normálně mu dáme kouř.
Třetí: Podle zákona musí zemřít, protože se vydával za syna Božího.
Čtvrtý: Takže ho pověsíme?
Druhý: Na kříž.
První: Až tak?
Druhý: No jo. To je nejlepší řešení pro všechny.
Čtvrtý: My to neděláme pro sebe.

Playlist:
Iron & Wine – Resurrection Fern
Requiem – Christ has risen!
Bad Sector – Jesus Blood
Ockeghem – Oh Jeesus, Sinu Valu

autor: Jakub Ort
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.