Hergot!: Zážitky blízkosti smrti

22. listopad 2013

Po krátké době v Hergotu znovu smrt, tentokrát však jinak. Vědomí vznášející se mimo tělo, záře na konci tunelu nebo procházka krásnou krajinou, zatímco tělo leží na nemocničním lůžku a další jevy jsou již pár desítek let předmětem spekulací a zájmu fanoušků esoterie, sci-fi a paranormálních jevů. Jakub Ort, Petr Wagner a Dominik Čejka si však pozvali do studia hosta, který promluví o stavu bádání v této oblasti na poli obecně uznávaných vědních disciplín.

Tzv. NDE (Near-Death-Experience) proslavil v 70.letech filozof a psychiatr Raymond A. Moody se svou nejznámější knihou Život po životě z r. 1975. Tato a další jeho knihy vyvolaly širokou vlnu reakcí, kromě zmíněných fanoušků paranormálních jevů je četli křesťanští fundamentalisté i vyznavači hnutí new age. Na vědecké scéně vyvolali jeho výzkumy rozporuplné reakce. Mnozí na jeho výzkumy navázali, mnozí ho zase obviňovali z nevědeckosti (příkladem budiž český spolek Sisyfos, který mu v r. 2011 udělil Bludný balvan).

V pořadu Hergot ovšem uslyšíte rozhovor s RNDr. Petrem Bobem z 1. lékařské fakulty, který mluví o tom, že výzkum jevů zážitků blízkosti smrti našel své místo i v prestižních mezinárodních vědeckých časopisech. Nejedná se tedy v žádném případě o nějaké pseudovědecké fantazie nebo touhu po senzaci. A co vědci vybádali? Především to, že věci nejsou tak jednoduché, jak by se nám mohlo zdát optikou pozitivistické západní vědy.

Kromě nových poznatků západní vědy v oblasti života, smrti, mozku, vědomí a těžko vysvětlitelných zážitků se pustíme nakonec i do odvážnějších spekulací. Co bude po smrti (a zda vůbec něco) se ale nedozvíte ani od špičkových vědců ani od tvůrců pořadu Hergot!. Za to se ale kromě obvyklých zpráv ze světa náboženství můžete zaposlouchat do výběru kvalitní muziky. Tentokrát to budou Chesnutt, Mogwai, Phosphorescent a další.

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.