Historie jógy: Pozdrav slunci je starý jako sokolská cvičení, přesto stojí za to se józe věnovat

28. leden 2019

Na Západě velmi oblíbené cvičení v Indii původně obnášelo širší spiritualitu. Jóga se ale z Indie začala vytrácet v souvislosti s příchodem Britů. Svou oblibu si v tu dobu naopak získala na Západě, kde poskytla odpověď na upadající spiritualitu. Jak vypadal návrat jógy do postkoloniální Indie? A je důležitá pro současnou národní identitu? O méně známých kapitolách z historie jógy jsem debatovala s doktorandkou sanskrtu na Oxfordu Barborou Sojkovou.

Co přesně jóga v Indii před příchodem Britů znamenala, se podle Barbory Sojkové dá jen těžko přesně říct, protože její význam se proměňoval v čase. „Na začátku našeho letopočtu jóga vypadala jako meditativní filozofický směr, když se na ni ale podíváme ve středověku nebo novověku, tak bude směřovat víc k nějakému tělesnému cvičení. Bude tam víc práce s očistnými rituály,“ vysvětluje doktorandka sanskrtu, která učí historii jógy její budoucí lektory.

Hergot! o józe: Vyhořet z materialismu do duchovna

Jóga (ilustrační foto)

Je jóga zajímavé tělesné cvičení, nebo je to něco hlubšího a ze své podstaty duchovního? Nebo dokonce náboženského? Na východě je jóga komplexní duchovní praxí, která překračuje hranice jednotlivých náboženských tradic. Samo cvičení, které se nám v souvislosti s jógou pravděpodobně okamžitě vybaví, přitom tvoří pouhou jednu osminu této praxe.

Úpadek jógy podle ní částečně souvisel s příchodem Britů do Indie. V roce 1773 britský konzul Bengálska zakázal putování různým náboženským skupinám. Jogíni té doby byly různé nomádské bezkastovní řády a kmeny, které ovládaly některé obchodní cesty a byly velkou hrozbou pro britské zájmy. Jogínům byl proto zamezen dosavadní způsob obživy a začali provozovat nejrůznější cirkusové a kejklířské kousky. Pro Brity i Indy dbající na rituální čistotu se stali vyvrheli společnosti.

Naproti tomu Západ v důsledku průmyslové a vědeckotechnické revoluce prahl po v té době upadající spiritualitě. „Klasické katolické, ale i protestantské náboženství přestalo zvládat odpovídat na všechny otázky, které vyvolávala právě průmyslová revoluce,“ komentuje tento posun Sojková. Jedna ze zásadních postav, která na Západ jógu přivezla, byl Brity vzdělaný úředník, původně Bengálec, Svámí Vivékánanda, který na světovém kongresu náboženství ohromil publikum vyprávěním o hinduismu jako jediném skutečně tolerantním náboženství a o józe jako jeho metodě.

Očistné jógové techniky

Západem proměněná jóga se nakonec do Indie na počátku 20. století vrátila a stala se důležitou součástí vznikající národní identity. Do Indie ji mimo jiné znovupřinesla křesťanská mládežnická organizace YMCA. Z té doby pochází podle Báry Sojkové i populární cvik pozdrav slunce. „Pozdrav slunce vznikl na základě kulturistické praxe, kdy si mahárádža Singh, jeden lokální vládce, uvědomil, že aby mohli odolávat Britům, tak musí vycvičit těla lidí, a vymyslel tuhle chrámovou rozcvičku. My si ráno stoupneme na podložku a máme pocit, že děláme něco, co je 2 500 let staré. Ono je to ve skutečnosti stejně staré jako například švédská gymnastika nebo sokolské cvičení,“ vysvětluje Sojková.

Zásadní věc se v józe ale změnila. Než se dostala na Západ, nesměly ji praktikovat ženy. K tomu byla totiž potřeba ženám zapovězená znalost sanskrtu. V Americe se naopak cvičení jógy stalo doménou žen z vyšších kruhů. „Byly to často ženy, které nemusely pracovat, ale měly od svých manželů dostatek prostředků na to, aby se věnovaly třeba dobročinným bazarům nebo vyšívání, a jóga se výborně strefila do těchto volnočasových aktivit. Vznikaly třeba knihy jako jóga pro hospodyňky,“ říká Bára Sojková a dodává, že ve 40. a 50. letech byla pak jóga často propagovaná různými hollywoodskými hvězdami. 

Zajímá vás, jak využívá současná indická vláda jógu pro svou politickou agitku, jak se podařilo po druhé světové válce jógu do Indie znovu vrátit a jak se na Západě proměnila? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.