Hlavně buďte sví. Studentka módy inspiruje svými outfity na TikToku

17. srpen 2023

„Už na základce jsem věděla, že bych chtěla na uměleckou školu,” říká Viktorie Valentina Hanáková, která v současnosti studuje modelářství a návrhářství oděvů na Vyšší odborné škole oděvního návrhářství a Střední průmyslové škole oděvní. Jak takové studium vypadá?

„Na přijímačky jsem se připravovala dva roky,“ vzpomíná a doporučuje zaměřit se zejména na kresbu zátiší a originální malbu. „Mohli jsme si vybrat, jestli zvolíme uhel nebo tužku,“ popisuje přijímačky, kde tvořili zátiší a fantazijní malbu podle zadání přímo na místě a na které předem odevzdávala portfolio. „Hlavně nic nekopírujte z internetu,“ radí.

Čtěte také

„První dva roky máte jenom výtvarnou přípravu. To bylo super,“ hodnotí. „K navrhování se dostanete až ve třetím ročníku, takže nemusíte na školu jít s tím, že už dávno umíte navrhnout šaty,“ vysvětluje. „Pokud se chcete věnovat oděvu, tak všechny ty odborné předměty mi dávají fakt velký smysl,“ říká o hodinách šití, technologie nebo rýsování. „Součástí praxe je módní přehlídka, kde děláte maturitní práci,“ popisuje Viktorie zakončení studia s maturitou.

Pod přezdívkou Vivi zaujala desítky tisíc sledujících na sociálních sítích, kde ukazuje své originální a výstřední outfity. Jak by popsala svůj styl? „Nikdy jsem se neviděla v těch běžných stylech a moje sestra mi řekla, že mám Vivi styl,“ odpovídá se smíchem.

V komentářích dostává nejen chválu, ale i velký počet hejtů. „Čím víc mi lidi píšou, že jsem jim pomohla nějakým způsobem s tím, jak se oblékají ven a že se nebojí oblékat tak, jak chtějí, a čím víc je tam hezkých komentářů, tím míň si všímám hejtů,“ říká ke své tvorbě.

Pusťte si celý díl Studovny nejen o studiu módního návrhářství.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.