Nesmíte přijít ani o minutu pozdě, dřete od rána do večera, říká studentka muzikálu v New Yorku

10. srpen 2023

„Už jsem nechtěla znovu studovat hudební teorii,“ vyjmenovává herečka a zpěvačka Nina Schwarz jeden z důvodů, proč se po konzervatoři v Praze rozhodla pro American Musical and Dramatic Academy v New Yorku. V pátém ročníku na konzervatoři ji nadchl muzikál, ve škole přeskočila ročník, zvládla všechny zkoušky a muzikál začala v New Yorku studovat naplno.

„Chtěla jsem něco víc praktického, přičichnout k tomu být na stagi a pracovat,“ říká s tím, že školu jí pomohl objevit její přítel, který v té době studoval v Bostonu. „V pět ráno jsem doma stepovala a tancovala v pokojíčku,“ vzpomíná na přijímačky, které kvůli pandemii místo v Berlíně dělala online. Na školu se nakonec dostala, odletěla do New Yorku a přestěhovala se na kolej.

„Ve škole jsme od rána do večera a ještě zkoušíme,“ popisuje Nina nabitý rozvrh, který zahrnuje i víkendy. „Nesmíte přijít ani o minutu pozdě. Učitelé očekávají, že budeme půl hodiny předem ve třídě. Všichni musíme být sladění do bílé nebo černé,“ přibližuje přísná pravidla a dodává, že to k divadlu prostě patří.

„Co se týká muzikálu, nikdy jsem nad hudbou takhle nepřemýšlela,“ říká o metodě, při které dělají podrobný rozbor každé postavy a písně. „Učitelé tak moc dobře znají ty muzikály, že poznají, když byste tomu nevěnovali tu pozornost.“

„V Česku takovéhle zázemí vůbec nemáme, ale v Americe se muzikálem žije,“ popisuje Nina newyorskou scénu. „Tam je to ‚wow‘, všichni znají ty hvězdy a je vždycky vyprodáno,“ dodává. „Být tam, čerpat a vidět v akci všechny ty, kteří to dotáhli nejdál, je to nejvíc,“ uzavírá.

Jak vypadá studium muzikálu v zahraničí? Pusťe si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.