Kritizovat školství je jednoduché, smyslem Reparátu je ukázat nové cesty

24. říjen 2024

Jak vznikl podcast Reparát a jaké nedostatky i přednosti má české školství? „Reparát je o inovativní praxi v českém školství,“ říkají jeho autorky Markéta Vozková a Daniela Vrbová.

„Je jednoduché sednout si a kritizovat, co nefunguje, ale smyslem podcastu je tedy ukázat, jaké se nabízejí cesty, které už někdo ozkoušel,“ vysvětluje Daniela a dodává, že podcast vzniká ve spolupráci s projektem Eduzměna. „Naše heslo je: Jde to i jinak,“ doplňuje Markéta.

„Další linka, která se v pořadu často objevuje, je zkoumání hranic, kam až dosáhne škola při výchově a vzdělávání dětí a co už je záležitost rodiny,“ popisuje Daniela Vrbová s tím, že v podcastu se věnují různým tématům napříč oblastmi jako například kariérnímu poradenství nebo i školnímu stravování. „Napříč tématy se ukazuje, že důležitá je komunikace,“ shrnuje Markéta Vozková.

Jaké podcasty o vzdělávání by doporučily autorky pořadu Reparát? Pusť si celý díl Studovny.

Spustit audio

Související

  • Reparát

    Podcast o inovativní praxi a pozitivních změnách ve školství a vzdělávání.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.