Praxe dělá nejvíc. Jak vypadá studium budoucího učitele?

17. říjen 2024

Jak vypadá studium budoucího učitele dějepisu? „Měli jsme celkem dost praxe,“ říká Martin Zdráhal, který studuje na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a vede úspěšný instagramový profil, kde sdílí historické zajímavosti.

„Studujete dva obory, a ještě k tomu máte takzvaný pedagogicko-psychologický základ, ze kterého pak děláte i státnice,“ říká o studiu na MUNI, kde si k dějepisu vybral jako druhý obor učitelství angličtiny.

„K tomu máme spousty praxí, povinných cizích jazyků, tělocvik a ty dějiny jsou jen jedna malá část toho, co vás čeká,“ přibližuje. V rámci studia si vyzkoušel třeba i archeologický výjezd.

Na Instagram Martin přidává zajímavosti i z období moderních dějin, na které se ve výuce ne vždy dostane. „Pozoruju změnu u generace nových učitelů,“ podotýká a jako příklad z praxe, jak hodiny oživit, zmiňuje badatelskou výuku.

„Do výuky jsem zapojil třeba i kvíz přes instastories,“ říká Martin, který stojí za účtem Budoucí učitel dějepisu. „Překvapivě to nadchlo i starší učitele,“ dodává.

Co je to badatelská výuka? Pusťte si nový díl Studovny s Budoucím učitelem dějepisu.

Spustit audio

Související