Najít práci v oboru je těžké. Musíte být aktivní už na škole, radí Kunsthistoričky

26. září 2024

„Kunsthistoričky je projekt, který jsme začaly před dvěma lety,” říká Klára Heřmánková a Adéla Šatalíková, které jsou zároveň studentkami dějin umění na Katolické teologické fakultě UK. „Současné umění a aktuální výstavy nejsou úplně šťastně komunikované pro laického diváka,” říkají o důvodu, proč se rozhodly přibližovat umění skrze podcast a instagramový profil.

„Na KTF je program podobně zaměřený jako na filozofické fakultě, ale je tam menší komunita,” popisuje Klára. „Přijímačky jsou jednokolové a formou pohovoru. Uchazeč si přinese seznam odborné literatury, který se tam probírá,” říká a kromě četby doporučuje také chodit na výstavy a sledovat aktuální dění.

„Hodně zabrat nám dala například latina,” říká Adéla o studiu. „Člověk se to musí všechno nadrtit,” podotýká Adéla, která má za sebou čerstvě magisterské státnice. „Pomáhají mi například myšlenkové mapy,” dodává k tomu, co jí pomohlo s memorováním velkého počtu historických dat a událostí. 

Jaké knihy by si měli přečíst zájemci o studium dějin umění? Je těžké najít si práci v oboru? Jak se to podařilo Adéle a Kláře? Pusťte si Studovnu.

Spustit audio

Související