Hobitín najdete v Nymburce, tvrdí Ladislav Zibura ve svém výletním tipu

25. leden 2019
Tip

V zimě nemusíte jezdit do hor. Podle Ladislava Zibury je Nymburk ideální pro poklidný jednodenní výlet. Úrodná část středního Polabí si zachovala hrabalovský ráz a místní obyvatelstvo drží pohromadě. Jednou z ústředních postav organizace veřejného života je mladý muž jménem Honza Kára, za nímž Ladislav Zibura rád jezdí. Nymburk je výjimečný gotickou architekturou. Křivolaké městské uličky mají také své kouzlo. Místním malým domečkům s nízkými ploty Zibura přezdívá „hobitín“.

Nymburk se nachází na půl cesty mezi hlavním městem a Hradcem Králové. Za bližší prozkoumání stojí například gotický kostel svatého Jiljí, vodárenská věž z roku 1903 nebo staré městské opevnění. Milovníkům mostů by neměl uniknout první železobetonový most postavený v Čechách v roce 1912. Do areálu místního pivovaru se dostanete bez potíží, ale prohlídku budovy si musíte dopředu domluvit se sládkem.

Legendární postava nymburské komunity Honza Kára spojuje svým nadšením místní obyvatele. Poslechněte si celý tip a dozvíte se, kde byste na něj mohli v Nymburce narazit.


autor: Nikola Liederhaus
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.