Hořký konec neseriózních lidí. V Boji o moc vyhrává na celé čáře divák

2. červen 2023

Roky nás na televizní obrazovce provází Royovi, kteří v souboji extrémních miliardářských rodin uvrhli do zapomnění i ropný klan Ewingů. Televizní zpravodajství, zábavní parky, výletní lodě, soukromá letadla – mají všechno, ale není jim to dost. Podobně jako osazenstvo Čelistí posílené Janem Vejnarem to totiž v jádru nejsou seriózní lidé. Na mindráky by to byla remíza, na tučnost konta Royovi filmově kritický magazín poráží. Jenže prachy (a vlasy) nejsou všechno!

Rozhodnutí utnout dnes už legendární seriál Boj o moc po čtvrté sezóně hodnotí správní rada Čelistí jednoznačně kladně: „Ono to množství kombinací, kdo koho ještě může podrazit, není nekonečný. Na rozdíl od svých postav dovede tenhle seriál odejít v pravej čas,“ kvituje finále neúspěšný finančník Vít, který veškeré své jmění utopil ve spekulacích s jemenským kátem.

Ze seriálu Boj o moc

Lépe si ve světě velkého kapitálu nevedl ani Aleš, který zkrachoval na telefonních obchodech s pochybnými holítky. „Laťka byla nasazená strašně vysoko, ta druhá půlka poslední sezóny působí jako lehce dramaturgicky poztrácená,“ podotýká k Boji o moc kriticky. Faktem ale zůstává, že pocit propadů určuje především závratnost vrcholů finální sezóny. Právě v ní totiž bez debat najdeme dva nejlepší díly v historii seriálu.

Na konci zaznívají dvě mrazivé otázky: „Dovedeme i my důstojně odejít?“ a „Kterou sezónu vlastního života žijeme?“ Odpovědi nemohou být než slováčkovsky radikální NE a POSLEDNÍ. Co už.

Proč severská žánrovka Nic vyznívá navzdory slibné premise spíše nicotně? Kolik pavouků pojme Spider-verse a kolik podnětů unesou naše synapse, než zkratují? Obchází sudetským městem spíše pohublý Erhart, nebo přejedený Pithart? A proč je bývalý zločinec Barry něčím víc než jen sitkomovou jednohubkou? Čelisti, váš pokřivený obraz života.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Jan Vejnar
Spustit audio

Související

  • Čelisti dávají seriál Boj o moc

    Nenávidí Aleš a Vít svoje sourozence? Čtyři sezóny a jeden pohřeb jsou za námi a s nimi i miliardářský večírek s jedním z nejlepších seriálů současnosti končí…

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.