„Hospodařit s penězi se musíte naučit už v dětství,“ říká ekonomka v Automatkách

21. říjen 2015

V rámci Velkého knižního čtvrtku vyšla kniha pohádek Zlatý poklad, která si bere za cíl vzdělávat děti v oblasti finanční gramotnosti. Jejími autory jsou manželé Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora, ekonomové, finanční analytici, autoři mnoha bestsellerů a rodiče čtyř dětí. Markéta Šichtařová, mimo jiné i autorka bezlepkové a bezmléčné kuchařky, bloggerka roku 2011, přijala pozvání do Automatek. Hovořila jasně a stručně o tom, jak zacházet s penězi.

„V Česku se zhruba 40 procent dospělých lidí už v nějaké podobě setkalo s předlužeností, exekucí, exekutorem a podobně. To jednoznačně ukazuje, že finanční gramotnost u nás je mnohem horší, než bych si přála. A to byl ten důvod, který nás motivoval, abychom se v knize zaměřili na nejmenší děti. Myslím si, že vztah k penězům už člověk do sebe v dospělosti nedostane,“ říká na úvod Markéta Šichtařová.

Čtěte také

„Znám velké množství velmi vzdělaných, inteligentních lidí, kteří se dostali do finančních potíží, protože si myslí, že penězům nerozumí. Mnoho inteligentních lidí má v sobě předsudky a myslí si, že i kdyby se na hlavu postavili, tak smlouvu nepochopí, což je samozřejmě nesmysl. A myslím si, že je potřeba tyhle předsudky odbourávat už v dětském věku,“ dodává.

Podle Markéty Šichtařové je hlavní problém Čechů nedostatek asertivity při jednání s finančními institucemi. „Lidé mají pocit, že jsou ‚chudáci‘ zneužívaní velkou institucí, která má všechny informace. U každé smlouvy jsou dvě strany, které mají stejná práva, a dokonce bych řekla, že pod evropskou legislativou má strana klienta víc práv než banka. Rozhodně není nutné zůstat potichu, ale je třeba si smlouvy číst, bránit se a zeptat se, když něčemu nerozumím.“

03045535.jpeg

V dalších Automatkách se dozvíte, jak ideálně spořit sobě i dětem, jakým způsobem hospodařit a zaopatřit se na důchod, ale i jak poznáte finančního poradce od finančního prodejce. Doba na finančních trzích je dneska všechno, jen ne typická, a proto je potřeba se v oblasti peněz vzdělávat.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.