Hřbitov, kde můžete mít svatbu. Navštívili jsme nejnovější pražské pohřebiště v Suchdole

26. červenec 2023

Je tu barokní kaple se zahradou, hrobová místa a sad. Vše je přístupné a průchozí. „Líbí se mi, že tady není cítit tíživá atmosféra. Hraje si to s krajinou,“ říká architekt Jakub Červenka ze studia OBJEKTOR.

V Praze chybí byty či místa ve školách, je ale potřeba řešit také nové hroby. V městské části Suchdol proto zbudovali nový hřbitov. Podle médií hrobová místa „jdou na dračku“. „Je to tak, jdou na dračku, ale místo ještě je,“ komentuje to s úsměvem starosta Suchdola Petr Hejl v Bourání.

S ním i s architekty ze studia OBJEKTOR jsme si povídali přímo na novém hřbitově. „Můžeme tady sedět před kolumbáriem a užívat si výhled na kapli a do krajiny. To bylo to nejdůležitější, o co nám šlo,“ přibližuje architekt Václav Šuba.

Jakub Červenka a Václav Šuba

Není to totiž jen hřbitov. Celý název je Zahrady a hřbitov u kaple svatého Václava a zahrnuje kapli se zahradou, hřbitov a sad, kolem vede turistická cesta. „To místo je úžasné,“ říká starosta. Probíhají tu teď poslední rozloučení, ale také slavnosti, koncerty i svatby. Mluvili jsme také o architektonické soutěži, o tom, jak se v Suchdole vypořádali s rostoucími cenami i o betonu. Jak bude vypadat za dvě stě let?

Studio OBJEKTOR pracuje i pro další obce. Co by jeho členové vzkázali všem starostům? „Ať se nebojí dlouhodobějších vizí a dělat rozhodnutí ne pro nás, ale na desetiletí dopředu,“ říká Šuba. Studio Objektor ovšem dělá i další zajímavé zakázky: kavárnu, lihovar, výstavy…Dá se takovými kreativními projekty uživit? „Sedíme tady a žijeme,“ smějí se architekti.

O hřbitově, lihovaru, kavárně a výstavách s architekty ze studia Objektor. Pusťte si Bourání!

Zimní pohled na nový hřbitov v Suchdole, který byl nominovaný na Českou cenu za architetkuru
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.