Hromadná cyklojízda i koncerty v zatopeném lomu. Představujeme tuzemské „anti-festivaly“

24. červenec 2019

S létem přichází festivalová sezóna a s ní i „anti-festivaly“. Tak bychom mohli s nadsázkou nazvat většinou komunitní akce zaměřené spíše na atmosféru než na návštěvnost. Dramaturgicky se vymezují především vůči velkým festivalům, kde je alternativní hudba často okrajovou záležitostí. Zároveň nás zavedou do míst, jako je zatopený lom nebo bývalé sklárny předělané na skatepark.

Již tento pátek se odehraje hudební festival s environmentálním přesahem Okolojeles v Náramči na Vysočině. Můžete se těšit například na stage věnovanou elektronickému kolektivu AVA & ÉTER nebo na množství dalších kapel, kterým vévodí emohardcoroví Rutka Laskier. Organizátorka Sabina Coufalová zve mimo hudby na zajímavý doprovodný program – přednášky o ekologických tématech nebo o destigmatizaci duševních onemocnění projektu Psychobraní. Tento festival se mimo jiné snaží snižovat svoji uhlíkovou stopu hromadnou cyklojízdou na místo konání.

Další unikátní akcí je minimalisticky-punkově laděná událost Hájenka kousek od Nymburka, která proběhne 2.–4. srpna. Zde vystoupí například kapely Laundered Syrup, Děti deště či metalpunkový Bahratal. Začátkem srpna se můžeme těšit na festival z/LOM, umístěný do starého zatopeného lomu. Organizátor David Baránek hovoří o celém zážitku jako o „velmi decentní a intimní události určené především pro přátele a jejich kamarády“. Výsledný efekt je pak magická atmosféra ambientních koncertů, která má až meditační charakter. V takovém duchu se představí mimo jiné výrobce hluku Tomáš Vtípil nebo brněnský post-klubový bohém burningboy.

Milovníci periferních hudebních žánrů by jistě ocenili proběhlý ročník Neočekávaného dýchánku v Hranicích, na který si ale bohužel musí počkat až do příštího roku. Co nás ale čeká, je festival SUN WU KUNG, který proběhne třetí týden v srpnu v Soulkostele ve Vernéřovicích. Zde vystoupí například dronový kouzelník Obelisk of Light nebo post-punková kapela brněnského malíře a surrealistického básníka Tomáše Přidala – Pulsar.

Promotérem v Sudetech. „Nejsme buditelé,“ říká parta ze Soulkostela. Punk hraje u oltáře i bez grantů

Insect Ark v Soulkostele na Broumovsku

„Nemá to žádnej jinej důvod, než že nás to hrozně baví,“ odpovídá Petr Osoba, řečený Osobič, na otázku, proč investuje tolik energie do pořádání koncertů na jednom z nejzapadlejších míst v Česku. Soulkostel, dřív opuštěná ruina německého kostelíku, se díky němu stal jedním ze zásadních míst tuzemské hudební scény. Na tour se tu zastavují známé  kapely i přesto, že je sem odevšad daleko, nevede sem ani asfaltka a na koncert většinou dorazí pár desítek lidí.  

Za zmínku stojí určitě i festival FajfrŠtýl, jehož první ročník již proběhl v areálu skláren ve Vrbnu pod Pradědem. Jeho zakladatel Tomáš Kiska říká: „Kamarádi dostali od města parádní halu bývalých skláren, kde začli vytvářet skateovou komunitu, která organizovala koncerty. Z nově vzniklého prostředí skateparku pak vznikla ideální lokalita pro FajfrŠtýl.“ Důležitá je i vazba na festival Pelhřimovy, která podle Kisky umožnila vytvořit podhoubí pro financování celého festivalu pouze skrze transparentní účet.

Letošní ročník festivalu Shotgun vám představí nejčerstvější současný klubový underground. Najdete zde v podstatě vše, od americké futurewave až po nekompromisní ruské techno a temný postdrumandbassový zvuk. Naopak intimnější zážitek, podobně jako festival z/LOM, nabídl již druhý ročník projektu KUKOKLI, který se snaží oživit polorozpadlý barokní kostel Navštívení Panny Marie v Horním Vítkově u Liberce. 12. července zde vystoupili například pražští Cold Cold Nights nebo hardrockoví The Wild Roots.

Proč organizuje festival Okolojeles hromadnou cyklojízdu pro účastníky? Jaké to je organizovat festival, kde je velká návštěvnost noční můrou? Lze finančně pokrýt celý projekt pouze díky komunitnímu nadšení skrze transparentní účet? To vše se dozvíte v celém příspěvku.

autor: Max Záruba
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka