Hudba jako smutný počítač? Futurismus i tradiční songwriting servírují Yeule, Molly Burch a EASYFUN

16. srpen 2023

Aktuální novinková selekce v playlistu Radia Wave dokazuje, že i v moderních, futuristicky znějících tracích současného popu najdeme stopy tradic. Své o tom ví třeba jihokorejská hudebnice Yeule, která prý zní jako kdyby Soccer Mommy byla smutný počítač. Metalický i organický sound nabízí britský producent EASYFUN, který se po desetileté odmlce vrací k sólové tvorbě a tradiční songwriting s moderním twistem má pod kontrolou v LA usazená Molly Burch. A je toho víc!

Mette - Van Gogh

Credits: Mette Towley, Jonny Lattimer, Mike Sabath
Label: Since 93
Album: Mettenarrative EP

Americká tanečnice, zpěvačka a herečka Mette, která si střihla i malou roli v Barbie režisérky Grety Gerwig, vydá 22. září nové EP Mettenarrative. Na něm se objeví mimo jiné oba singly, které hrajeme v playlistu Radia Wave. Mama's Eyes jsme přidali v únoru, a teď přichází řada na funkovější novinku Van Gogh, která potvrzuje, že je Mette jedním z nejzajímavějších objevů popové scény. „Hudba byla moje první láska. Všechno, na čem jsem jako umělkyně dělala, vzniklo vždycky proto, abych se té lásce stále více přibližovala a věnovala,“ řekla pro magazín Vogue. Na vizuálně strhujícím videu spolupracovala se stálou kolegyní, režisérkou Camille Summers-Valli.

Yeule - Ghosts

Credits: Nat Ćmiel, Kin Leonn
Label: Ninja Tune
Album: Softscars

Yeule je projekt jihokorejské songwriterky Nat Ćmiel. Hudebnice, která se jako dítě kvůli silnému astmatu a špatné finanční situaci svojí rodiny nedostala příliš mezi lidi, našla útěchu v digitálním světě, online multiplayer hrách a ambientní hudbě. Ghosts je dalším singlem z jejího chystaného alba Softscars, které má vyjít na podzim u labelu Ninja Tune. Yeule tu kombinuje kytary připomínající pop punkery z nultých let (v jejich rozněžnělých polohách, když je nechala holka) s glitchovou elektronikou. Podle serveru Stereogum píseň zní, jako kdyby hudebnice Soccer Mommy byla hodně smutný počítač a my jim musíme dát za pravdu.

Hot Chip - Fire of Mercy ft. Yunè Pinku

Credits: Alexis Taylor, Felix Martin, Joe Goddard, Asha Yunè
Label: Domino
Album: Fire of Mercy single

Dvacet let od vydání debutového alba Coming on Strong oslaví již brzy anglická skupina Hot Chip, na tempu ale rozhodně nepolevují. Po loňském albu Freakout / Release vydávají samostatný singl Fire of Mercy, na kterém hostuje malajsko-irská zpěvačka Yunè Pinku. Tematicky píseň čerpá z básnického cyklu Písně zkušenosti (Songs of Experience) a podle Joea Goddarda „naříká nad zkažeností člověka, která nutně přichází s dospělostí“. Yuné Pinku o nabídce objevit se na singlu Hot Chip neváhala ani chvíli: „Je to pro mě obrovská pocta, jsou to legendy ve světě elektronické hudby“.

EASYFUN - No Body

Credits: Finn Keane, Alexander Guy Cook, Charlotte Aitchison, Noonie Bao, Patrik Berger
Label: PC Music
Album: ELECTRIC

Čerstvě po vydání skladby Speed Drive s Charli XCX, který skončil na soundtracku filmu Barbie (a po produkční práci na EP Woah, What a Blur od Bree Runway), se britský producent Finn Keane alias EASYFUN vrací k vydávání sólové hudby. Po desetileté odmlce vydává své druhé EP ELECTRIC a zároveň rovnou oznámil chystanou novinku ACOUSTIC, kterou vydá 13. října u dosluhujícího labelu PC Music. Do naší rotace z aktuálního EP putuje track No Body, který byl napsán společně s Charli XCX, Patrikem Bergerem, Noonie Bao a A. G. Cookem. Jedná se o moderní popovou baladu s metalickým a organickým sound designem.

Loudz1 - Skládám

Credits: Denis Sztwiertnia, Bartoloměj Škoch
Label: self-released
Album: Skládám single

Pražský rapper Loudz1 (Denis Sztwiertnia) debutoval letos v únoru velmi povedeným EPčkem Cruise High. Zatímco zbytek české scény hledí do zámoří nebo Anglie, osmnáctiletý Loudz1 se zhlédl spíše v měkkém německém a rakouském rapu. Slyšet to je i na jeho novince Skládám, kterou pro něj produkoval Silverbo1 a je patrně předzvěstí dalšího albového projektu. „O čem rapuju, žiju, já žiju, oni hnijou. Jejich rap nepožiju, chápeš, mám metodu jinou,“ vzkazuje Loudz1 v novém tracku.

Molly Burch - Unconditional

Credits: Molly Burch, Jack Tatum
Label: Captured Tracks
Album: Daydreamer

Losangeleská hudebnice Molly Burch dobře ví, že na cestě kreativce je třeba počítat s možnou “horskou dráhou emocí”. Ta může přinést věci pozitivní, ale třeba i pocit velkého odmítnutí. S tím se vypořádává na nejnovějším singlu Unconditional, který jako druhý v řadě láká na chystanou desku Daydreamer. „Tato píseň je tradiční písní o neopětované lásce, ale napsala jsem ji s myšlenkou na to, jak se cítím jako pracující umělkyně dnešní doby,“ dodává Molly Burch ke skladbě, která se opírá o tradiční songwriterství a v refrénech o funky basovou linku. V doprovodném videoklipu, kterého se ujal Min Soo Park, dojde na polštářovou bitvu i spiritistické hrátky s tabulkou Ouija. Výše zmíněnou dlouhohrající novinku můžeme očekávat na konci září u značky Captured Tracks, ve stejném termínu zpěvačka vyráží na tour po Severní Americe.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.