Hudební tip: fyield si k tání ledovců pouští experimentální hip hop i hardcore punk

3. listopad 2022
Tip

Před pár dny proběhlo v našem proskleném studiu živé zhudebnění klimatické krize. Česko-islandská kapela fyield během Radio Wave Studio Session reprodukovala zvuky elektráren i tajících ledovců. Při nahrávání desky Future Landscapes se členové kapely učili naslouchat v místech, kde se jinak spoléháme na zrak. Co doporučují dvě třetiny projektu Václav Havelka a Kryštof Kříček k poslechu?

„Můj hudební tip bude na Moor Mother, její poslední desku Jazz Codes, kterou přiveze 1. prosince taky v koncertní podobě do MeetFactory,“ říká Václav, který ve fyield hraje na kytaru a zpívá. „Jinak mezi moje all-time favorites patří třeba Arthur Russel nebo Moondog.“

Kryštof, který při živých koncertech fyield obstarává například modulární syntézu, zmiňuje svoji oblíbenou hardcore punkovou sestavu z New Yorku: „Poslední deska Trouble The Water. Pořádná řežba. Jedna z posledních, co existuje,“ říká přesvědčeně.

Jak zní „pořádná řežba“? Poslechněte si celý hudební tip.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.