Hudební tip: Obligatne se inspirují nadčasovými osmdesátkami i moderním jazzem

7. duben 2022
Tip

Živě v našem proskleném studiu se v rámci další Radio Wave Studio Session představili Obligatne – původně sólový projekt slovenské zpěvačky Kristíny Mindové, dnes už brněnské trio rozšířené o baskytaristu Štěpána Havla a bubeníka Jana Čumu. Svou jazz-popovou estetikou se Obligatne blíží kapele Alfa Mist nebo českým Nerez. První zmíněné jméno se navíc promítlo do jejich hudebních doporučení.

„Za mě je to Alfa Mist. Je to takový jazzík,“ říká zpěvačka Kristína a zmiňuje jeden z největších vlivů pro Obligatne, kde zpívá a píše texty. Doporučením baskytaristy Štěpána se stala deska, která mu byla doporučena. „Můj hudební tip je Peter Gabriel a jeho deska So. Hrozně mě baví basa na té nahrávce, je strašně nápaditá. Asi je to nejlépe znějící deska na světě, protože žádná nezní přesně takhle.”

Bubeník Jan Čuma vybírá skladbu Geld od rakouského new wave hudebníka, který si říkal Falco. Na zmíněném songu podle Jana není nic špatně. „Když jsem to partě pustil, tak si mysleli, že je to něco novýho. Že je to třeba pět let dozadu. A ono je to mnohem starší. Takže se mi na tom líbí ta nadčasovost, kdy se to snažilo používat moderní věci v té době, vysvětluje.

Jakou roli hraje v hudebních doporučeních kapely Obligatne Harry Styles? Poslechněte si celý hudební tip.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.