Hudební tip: Slovenští Tolstoys si ujíždí na hřejivém popu i bažinatém voodoo

31. březen 2022
Tip

Čerstvá deska Tolstoys nazvaná Mirror Me, která na sebe nechala čekat dlouhých pět let po dlouhohrajícím debutu Botanika, měla 21. února exkluzivní premiéru na webu Radia Wave. Od té doby jste od Tolstoys mohli v našem playlistu slýchat například chytlavou skladbu Dokola. Nový materiál z Mirror Me šestičlenná kapela představila živě v našem proskleném studiu v rámci další Radio Wave Studio Session. Co doporučují Ela a Michal z Tolstoys k poslechu?

„Někdy mám pocit, že potřebuju slyšet, že nás tu lidi chtějí a že nás mají rádi, že nás milují a tak, abychom se necítili smutní. A mně v tom tahle písnička hodně pomohla,“ říká Ela a zmiňuje jedinečného zpěváka Jeffa Buckleyho a jeho píseň Everybody Here Wants You. Dále doporučuje skladbu Walking On Your Name od australského hudebníka, který si říká Skeleten, která pro ni symbolizuje životní cestu a při poslechu v ní vzbuzuje chuť něco dělat.

„Já bych doporučil album Gris Gris od Dr. John. Je to takový jazzový klavírista, ale v 68. roce vydal extrémně psychedelické album, které je šmrncnuté takovým všelijakým voodoo z amerického jihu,“ popisuje Michal a upozorňuje na silnou „bažinatost“ desky. Dále zmiňuje britskou písničkářku Rosie Lowe a její intimní, a přesto houpavou píseň Paris Texas.

Které skladby a desky doporučují k poslechu Ela a Michal ze slovenské kapely Tolstoys? Poslechněte si celý hudební tip.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.