Humor ve svěráku. Betlémské světlo zapaluje vlastní hřbitovní svíčku

11. březen 2022

Bezzubý kůň Aleš a prasátko ze sídliště Vítek si odskočili z kotců v azylu pro opuštěná zvířátka v pražské Vinoři, aby odvysílali pravidelnou relaci Čelistí. Po cestě na Vinohrady potkali herečku a hvězdu seriálu Radia Wave Rozchod Denisu Barešovou, které se jich zželelo, tak s nimi zaskočila do studia pohovořit o kurzu kuny, schůdcích pro otylé psy a vepřových mozečcích z konvektomatu. K dokonalému štěstí posluchačů už chybělo jen probrat novinku otce a syna Svěrákových.

O snímku Betlémské světlo se proslýchá, že je poněkud uslintaný, Čelisti se proto rozhodly zavolat filmovému a pivnímu kritikovi v jedné osobě, Tomáši Stejskalovi, aby potvrdil smutnou pravdu, nebo naopak vyvrátil pomluvy. Povedlo se pánům Svěrákům skutečně „rožnout“ nebo už nemají na energie?

Z filmu Betlémské světlo

„Obávám se, že bylo celou stopáž zhasnuto,“ naznačuje Tomák hned v úvodu. „Světýlka na konci trochu bylo, ta typická poetika v podobě laskavého, jemně poťouchlého humoru a humanistického kýče bohužel. Nicméně hlavní poloha filmu vůbec není taková,“ popisuje a také dodává, jak snímek vznikal.

„Na první pohled snaha o sebereflexi, ale ve skutečnosti jde spíš o vtípky, jak vyprávět o starém světě, který už není, a kázat o tom, jak by fungovat měl. Třeba že by v něm měli existovat chlapi s koulema,“ ilustruje smutně Tomák, s jakými termíny film operuje a co je na něm vlastně špatně. Čelistem už tedy nezbývá než dodat hlasité „Brrrrr!“ a rychle zapomenout.

Je Betlémské světlo skutečně nepěkná věc? Jsou víc sexy Clooneyho bradavky nebo Pattinsonova deprese? Jak se dá kvůli osmi stovkám utratit šest set tisíc? Poletí letos Čelisti po zhlédnutí nového dokumentu na dovolenou Boeingem a připlatí si kvůli minisérii Nejhorší spolubydlící v hotelu raději za jednopokoják? Co mají kluci Proti ledu? Jak to dopadlo, když se byl Karel Veselý naposledy koupat v řece Úslavě? Potřebuje Denisa Barešová schůdky, aby se dostala do pelíšku? Preferuje Vítek jako bodnou zbraň klobásu nebo spíš banán? A čůrá Aleš nejraději na ostatní lidi jako cyklisté nebo svoji moč diskrétně lahvuje? Poslechněte si Čelisti a rozejděte se.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Tereza Kunderová
Spustit audio